Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023. Ce este interzis să faci pe 21 mai?

Emanuela Pană 20.05.2023, 17:07
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023. Ce este interzis să faci pe 21 mai?

În fiecare an, pe data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi celebrează pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, „cei întocmai ca apostolii“. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că există anumite activități interzise în ziua praznicului. Iată câteva dintre cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023.  

21 mai 2023 – Sfinții Constantin și Elena 

Sfinții Împărați Constantin și, mama sa, Elena sunt prăznuiți anual, pe 21 mai, de creștinii ortodocși. Sărbătoarea, una dintre cele mai importante din calendar, este cunoscută în popor drept Constantinul Puilor sau Constantin Graur.  

Sfinții Constantin și Elena sunt slăviți de creștinătate „întocmai ca apostolii“, fiind considerați drept protectori ai credinței creștine. În această zi, peste 1,8 milioane de români își serbează onomastica. Cu toate acestea, nu toată lumea știe cine au fost Sfinții Constantin și Elena. 

Constantin cel Mare, zis și Constantin I, s-a născut în orașul Naissus (Nis, Serbia), în jurul anului 274, și a devenit cunoscut datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. El este venerat ca sfânt de Biserica Ortodoxă, dar și de cea Greco-Catolică, odată cu mama sa, Sfânta Elena.  

Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că a făcut mult bine, eliberând sclavi și ajutându-i pe creștinii persecutați. Ea a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret, precum și alte lăcașuri Sfinte. Biserica Romano-Catolică o cinstește pe Sfânta Elena pe 18 august. 

Citește și: Cine au fost, de fapt, Constantin și Elena?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023 

Ziua de 21 mai este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. De pildă, în ziua când sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena (zi însemnată cu cruce roșie în calendar), oamenii nu lucrează ogoarele, nu dau cu sapa și nu plivesc ierburile. Iată cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023: 

  • În unele zone ale țării, se spune că păsările își învață puii să zboare de Sfinții Constantin și Elena; 
  • În calendarul popular, praznicul sfinților este o sărbătoare a păsărilor de pădure, fapt pentru care mai este numită și Constantin Graur sau Constantinul Puilor; 
  • În această zi este interzisă munca pământului, crezându-se că, prin odihna de la această activitate, păsările nu vor mai ataca recoltele; 
  • Ziua de Constantin Graur este ultima zi în care se mai seamănă porumbul, ovăzul și meiul, întrucât se zice că tot ce se seamănă după această zi se usucă; 
  • În această zi păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele și cine va avea sarcina de a păzi oile pe timpul pășunatului; 
  • În ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu agheasmă, pentru a alunga duhurile rele și necurate; 
  • Pe 21 mai nu este bine să faci treabă prin curți și gospodări, pentru ca holdele și strugurii să nu fie distruși.  

Vezi și: Cele mai frumoase mesaje şi urări de Sfinţii Constantin şi Elena 2022. Cei dragi vor rămâne impresionaţi

Superstiții de Sfinții Constantin și Elena  

Din popor se spune că oamenii trebuie să țină această sărbătoare, pentru ca puii din gospodării să nu fie mâncați de ulii.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena 2023
Superstiții de Sfintii Constantin si Elena 2023

La fiecare mare sărbătoare din calendarul creștin-ortodox oamenii respectă o serie de superstiții, iar pe 21 mai se ține cont de următoarele: 

  • De Sfinții Constantin și Elena, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, pentru a scăpa de forțele malefice. Prin acest foc vor trece și oile, pentru a fi ferite de rele în perioada în care vor sta la stână; 
  • Pentru a alunga duhurile rele și necurate, femeile obișnuiesc să stropească locuințele cu apă sfințită; 
  • În mediul rural se practică și acum datina veche numită „Sperietoarea vrăjitoarelor“, pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui. Prin urmare, toți membrii familiei se adună în jurul unui vas cu lapte, în mijlocul gospodăriei, și bat cu linguri de lemn noi în vasul în care se fierbe laptele de obicei, strigând tare pentru a speria vrăjitoarele care ar putea fura laptele.  
  • Pentru ca sporul să se adune în gospodărie, gospodarul trebuie să noteze seria fiecărei bancnote cheltuite în fiecare zi. Se zice că, procedând astfel, banul rămâne în casă și nu se înstrăinează; 
  • Pentru ca voia bună să se adune în familie, gospodinele trebuie să țină în casă, în ziua praznicului, măcar trei fire de bujori îmbobociți.   

Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena 2023 

Iată cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o rostești de Sfinții Constantin și Elena 2023, sărbătoare care are loc anual pe 21 mai. Se spune că aduce liniște sufletească, protejează căsniciile și le reface pe cele aflate pe punctul de a se destrăma.   

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!“.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...