Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare 2023. Ce este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august?

Emanuela Pană 14.08.2023, 13:32
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare 2023. Ce este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august?

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine din an și cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria. Este celebrată an de an la data de 15 august, atât de creștinii ortodocși, cât și de catolici. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare 2023.  

Sfânta Maria Mare 2023, sărbătoare cu cruce roșie  

În fiecare an, la data de 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sântămăria Mare. Sfânta Maria Mare, urmată de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie, este cea mai mare și mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.  

În această zi, peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care 1,8 milioane sunt femei și 400.000 bărbați. Pentru acest moment, credincioșii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post și rugăciune.  

În calendarul creștin-ortodox există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului, considerată a fi de o însemnătate covârșitoare. 

Sfânta Maria Mare 2023 sau Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată ”celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”. Pentru români, Maica Domnului este și ocrotitoarea marinarilor.  

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Adormirea Maicii Domnului? Obiceiul care se respectă de sute de ani

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare 2023  

Biserica Ortodoxă o cinstește cum se cuvine pe Maica Domnului, ea fiind pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său, Mântuitorul Iisus Hristos.  

Pe data de 15 august, când este celebrată Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, există o serie de activități interzise în ziua de 15 august 2023. Astfel, ca la orice mare sărbătoare, spălatul rufelor, chiar și la mașina de spălat, este strict interzis.  

Se spune că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va fi urmărit de ghinioane pentru tot restul vieții. În dimineața zilei de 15 august, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți la cele veșnice. 

Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare 2023 

Iată cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri păstrate de creștini cu ocazia Adormirii Maicii Domnului: 

  • Ziua de 15 august este ultima zi în care femeile mai pot culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni; 
  • De Sfânta Maria Mare nu este bine să stai cu ușa închisă. Se spune că pe parcursul acestei zile Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul sau divin; 
  • Potrivit tradiției, dacă fetele poartă pe cap o plantă, numită năvalnic, în ziua dedicată Maicii Domnului, acestea vor atrage pețitori; 
  • Pe 15 august nu este bine să te scalzi. Se zice că cei ce se scaldă în râuri de munte în această zi vor fi ”loviți” de soartă; 
  • De asemenea, nu este bine să te tunzi de Sfânta Maria Mare – lucru valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Bărbații care se tund și aruncă părul la gunoi riscă să chelească; 
  • În anumite zone din țară, ciobanii coboară oile de la munte și își schimbă pălăria cu căciula pe 15 august, asta însemnând că vara e pe sfârșite; 
  • În popor, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci; 
  • Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sântămăria Mare, este semn că toamna va fi lungă; 
  • Pentru a fi protejate de boli și necazuri, fetele nemăritate culeg flori și le așează la icoanele din biserică de Sfânta Maria Mare.  

Vezi și: Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria? Mare păcat dacă nu respecți aceste obiceiuri

Rugăciune puternică de Sfânta Maria Mare  

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, credincioșii pot rosti cea mai puternică rugăciune, despre care se spune că face minuni. Rugăciunea are întotdeauna efecte puternice asupra sufletului, aducând liniște și pace interioară celui care o rostește. Iată rugăciunea dedicată Fecioarei Maria, care face minuni pentru sănătate.  

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare 2023
Rugaciune de Sfanta Maria Mare

”Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. 

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. 

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). 

Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...