Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria 2022. Mare păcat dacă nu respecți aceste obiceiuri

Badea Violeta 14.08.2022, 09:00
Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria 2022. Mare păcat dacă nu respecți aceste obiceiuri

An de an, pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă o sărbătorește conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfânta Fecioară Maria. Un eveniment religios extrem de importan pentru care credincioșii se pregătesc cu doua săptămâni înainte, ținând post și rugându-se. Vezi ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfânta Maria 2022!

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfânta Maria 2022

Sfânta Fecioara Maria, cunoscută pentru faptul că a fost mama Domnului nostru Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, este celebrată de creștii ortodocși în fiecare an pe data de 15 august.

Potrivit scrierilor biblice, aceasta a fost mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Astfel, Biserica Ortodoxă o pomenește la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise.

De altfel, Fecioara Maria este considerată ocrotitoare a copiii care au fost botezaţi cu numele sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din România.

Potrivit credințelor populare, acest eveniment religios este precedată de două săptămâni de post strict și rugăciuni. În seara dinaintea sărbătorii, preoții țin slujbe în biserici, astfel Vecernia cu Litie şi slujba Utreniei sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.

Se spune că după data de 15 august se pot organiza nunţi, târguri de toamnă şi se pot face cele mai multe praznice de pomenire a celor trecuți în neființă.

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfânta Maria 2022
Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfânta Maria 2022

De Sfânta Maria aflăm cum va fi toamna

În perioada sărbatorii de Sfântă Marie, sînfloresc trandafirii și, conform tradiției, putem afla cum va fi toamna ce se apropie. Dacă au o culoare aprinsă, aceasta va fi lungă și cu temperaturi extrem de ridicate.

Pe data de 15 august, femeile obișnnuiesc să meargă la biserică cu fructe pentru a le da de pomană oamenilor nevoiași. Apoi, acestea, trec pe la cimitir pentru a tămâia mormintele celor decedați.

Tot de Sfânta Maria, oamenii de la sate care dețin vii mari tocmesc pândarii care să le păzească.

Și tot în aceeași zi, bărbaţii înlocuiesc pălăria cu căciula. Potrivit tradiţiei, din acel moment, scăldatul în apa râurilor este strict interzis și dormitul pe prispă. Toate acestea aduc ghinion.

Alte tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Românii țin cont de o serie de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria, iar noi le vom enumera pe cele mai semnificative dintre acestea.

  • De Sfânta Maria nu ai voie să-ți tunzi părul și să-l arunci, altfel vei atrage necazuri și primejdii;
  • Pe data de 15 august e bine să împarți struguri și prune pentru sufletul celor morți;
  • De Sfânta Maria, tinerii se adună în grupuri și joacă pentru a le merge bine tot restul anului;
  • Bătrânii și copiii trebuie să bată nucii pe la vii, câmpuri și prin grădini;
  • În unele sate din țara noastră, localnicii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu ține cont de tradiție, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc casele;
  • De Sfânta Maria, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, acest lucru indicând că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...