Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 21 noiembrie

20 11. 2022, 18:00

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce este interzis să faci în această zi sfântă. Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioșii ortodocși luni, 21 noiembrie. Este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2022. Află ce tradiții și obiceuri există de Vovidenie.

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci pe 21 noiembrie 2022

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită de ortodocși la 21 noiembrie, este prima zi din Postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. Ce semnificație are Vovidenia. Marcată în calendar cu cruce roșie, este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie.

Termenul de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce prin „ceea ce se face văzută”. În ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor. Totuși, există și anumite restricții în această sărbătoare importantă pentru BOR, care amintește de momentul când Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Ce s-a întâmplat cu Fecioara Maria

Deoarece Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii, aceștia și-au îndreptat rugăciunile fierbinți către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un prunc, pe care îl vor duce la templu și îl vor închina celor sfinte. În cele din urmă, dorința lor s-a îndeplinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria.

Binecuvântați de Dumnezeu cu un copil, Ioachim și Ana s-au ținut de cuvânt, iar când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, părinții ei au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Acolo şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a rămas 12 ani în casa Domnului, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea o fată, a vestit-o că-L va naste pe Iisus Hristos.

Ca să închidă gura lumii, Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu bătrânul Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce este interzis să faci în această zi sfântă

Potrivit credinței populare, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), toate cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este ziua în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai arzătoare dorințe. La țară, fecioarele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fetele aprind lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi privesc în apă, având șansa să-și vadă alesul inimii.

Credincioșii ortodocși mănâncă bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică, pentru a fi sfințite de preot. Apoi, aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. În ziua praznicului Intrarea Maicii Domnului în Biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria lor se dau pachete cu peşte, fructe şi o candelă. În anumite localităţi din nordul României se dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă deoarece, dincolo de ultimul hotar al vieţii, lumina nu se stinge niciodată.