Model de acatist pentru biserică. Cum se scrie și ce trebuie să includă

Emanuela Pană 23.04.2022, 14:05
Model de acatist pentru biserică. Cum se scrie și ce trebuie să includă

Credincioși sau mai puțin credincioși, fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată termenul de acatist. Cu toate acestea, nu foarte multă lume știe ce este acela un acatist, cum se scrie și la ce folosește. În Biserica Ortodoxă există practica de a pomeni numele celor credincioși, fie că aceștia sunt sau nu în viață, la diverse slujbe. În linii mari, există trei moduri de pomenire a credincioșilor: acatistul, pomelnicul și sărindarul. Acatistul are două înțelesuri, despre care vă invităm să citiți în continuare.

Model de acatist pentru biserică

Deși mulți dintre noi nu consideră că sunt ceea ce se înțelege prin creștin adevărat, se străduiesc totuși să adopte o conduită creștină, merg la biserică, aprind lumânări, se închină la icoane sau dau acatiste. Când vine vorba despre acatiste, multe persoane devin confuze, întrucât acest termen are două înțelesuri. Pe de o parte, acatistul reprezintă o slujbă închinată Sfintei Treimi, Maicii Domnului sau anumitor sfinți, iar cea de-a doua accepțiune a termenului este cea de foaie scrisă, pe care sunt trecute numele credincioșilor spre a fi pomenit în timpul slujbelor.

În materialul de față ne vom ocupa de cea de-a doua formă a acatistului și o vom explica. În religia creștin-ortodoxă, un acatist reprezintă o cale prin care credinciosul „vorbește“ cu divinitatea, prin rememorarea evenimentelor sfinte, fiind solicitată intervenția finților și a lui Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, un acatist este un mesaj scris, puternic și benefic, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului, sfinților sau îngerilor păzitori. Diferența dintre o rugăciune normală și un acatist o face faptul că în timp ce primele sunt privite drept o discuție cu Cerurile, cele din urmă sunt „rugăciuni scrise“, prin intermediul cărora creștinul își spune necazurile, mulțumește sau cere iertarea păcatelor.

Mulți dintre credincioșii care nu înțeleg semnificația strictă a unui acatist îl confundă cu anumite cereri „speciale“, cel mai adesea solicitând lucruri materiale. În realitate, însă, lucrurile sunt mai profunde. Prin urmare, atunci când faci un acatist pentru Biserică trebuie să ții cont de anumite elemente.

Citește și: Ce înseamnă, de fapt, bogdaproste și de ce se spune asta când primește pomană

Cum se scrie și ce trebuie să includă

A scrie un acatist nu este deloc complicat, după cum veți vedea în rândurile ce urmează. În primul rând, un acatist trebuie să fie datat, iar data se trece, de regulă, în colțul din dreapta sus, însă poate fi trecută și în colțul din dreapta jos.

Model de acatist. Cum se scrie și ce trebuie să conțină
Model de acatist. Cum se scrie și ce trebuie să conțină

La mijlocul paginii vei scrie „Acatist“, după care vei specifica numărul de zile pentru care vrei să se citească acesta (7, 10, 30, 40 de zile, etc.). În continuare, urmează să precizezi pentru cine dai acatistul cu pricina (pentru vii sau pentru morți).

Indiferent că este vorba despre persoane în viață sau despre cei trecuți în neființă, vei enumere, unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage.

Un alt aspect pe care puține persoane îl cunosc are legătură cu ordinea prenumelor care vor fi trecute pe acatist, care ar trebui să fie următoarea:

  • Preotul de la botez;
  • Preotul care te-a cununat;
  • Preotul duhovnic;
  • Naşii de botez;
  • Naşii de cununie;
  • Părinţii şi fraţii;
  • Socrii și cumnații;
  • Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii;
  • Finii de cununie;
  • Finii de botez;
  • Bunici, unchi, mătuşe, veri;
  • Prieteni.

Acest lucru are o importanță majoră conform tradiției bisericești, fapt pentru care ar fi bine să se aibă în vedere acest lucru. După cum poți oberva, persoanele care au contribuit la formarea ta spirituală sunt în capul listei.

Când se citesc acatistele?

De obicei, acatistele se citesc în ziua prăznuirii sfântului căruia i se închisă rugăciunea, fie dimineața, înaintea slujbei Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...