Zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022. Semnificația Postului Nașterii Domnului

Cazacu Alexandru 15.11.2022, 11:03
Zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022. Semnificația Postului Nașterii Domnului

Iată că nu mai este mult și intrăm în Postul Nașterii Domnului. În această perioadă, credincioșii care decid să postească nu consumă deloc alimente de origine animală. Cu toate acestea, chiar dacă este post, există câteva zile cu dezlegare la pește. Haideți să aflăm împreună care sunt zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022, dar și ce înseamnă dezlegare la pește.

Zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022

După cum bine știm, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an. În Postul Nașterii Domnului există mai multe zile cu dezlegare la pește. Acesta începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. În această perioadă, cei care postesc au dezlegare la pește atât sâmbăta și duminica, cât și cu ocazia unor mari sărbători.

Mai precis, potrivit rânduielilor bisericești, dezlegare la pește se face pe 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului). De asemenea, dezlegare la pește este și pe 30 noiembrie, când creștinii ortodocși îl prăznuiesc Sfântul Apostol Andrei.

O altă zi cu dezlegare la peste este 6 decembrie (Sfântul Nicolae). Totodată, credincioșii care țin post pot să mănânce pește și pe 12 decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Spiridon al Trimitundei. Ei bine, acestea sunt zilele în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022:

  • 21 noiembrie (luni)
  • 26 noiembrie (sâmbătă)
  • 27 noiembrie (duminică)
  • 30 noiembrie (miercuri)
  • 3 decembrie (sâmbătă)
  • 4 decembrie (duminică)
  • 5 decembrie (luni)
  • 6 decembrie (marți)
  • 10 decembrie (sâmbătă)
  • 11 decembrie (duminică)
  • 12 decembrie (luni)
  • 13 decembrie (marți)
  • 17 decembrie (sâmbătă)
    18 decembrie (duminică).
Zile în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022
Zile în care se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022

Ce înseamnă dezlegare la pește

Fără doar și poate, toată lumea a auzit expresia „dezlegare la pește”. Cu toate acestea, nu mulți știu ce presupune această rânduială bisericească. Zilele de post vin cu o serie de restricții pentru credincioși, iar acestea sunt respectate cu strictețe. După cum am menționat și anterior, în cele mai multe zile ale unei perioade de post nu se consumă alimente de origine animală.

În schimb, există și unele zile în care persoanele care postesc pot să consume pește, adică au dezlegare. Duhovnicii ne învață că dezlegarea la pește trebuie privită ca o răsplată pentru cei ce postesc, dar și ca o modalitate de a-L sărbători pe Iisus Hristos.

Conform doxologia.ro, dezlegarea la pește are o semnificație aparte în creștinism. Chiar dacă sunt în perioada postului, în zilele cu dezlegare la pește credincioșii care postesc nu încalcă postul. De fapt, putem spune că sunt zile de post mai blânde, cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.

Așadar, zilele în care avem dezlegare la pește trebuie privite ca o bucurie și o sărbătorire a lui Iisus. În primele secole ale creștinismului, Hristos a fost simbolizat ca Pește. În limba greacă, literele acestui cuvânt („ICHTIS”) reprezintă inițialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Ba chiar mai mult de atât, El și-a ales apostoli dintre pescari. Tocmai de aceea, peștele are o însemnătate foarte importantă pentru creștini.

Despre Postul Crăciunului

În caz că nu știați, Postul Crăciunului a fost instituit mult mai târziu decât Postul Paștelui, adică prin secolele IV-V. Conform fețelor bisericești, Postul Nașterii Domnului este un post al pocăinței, însă nu este la fel de strict ca Postul Sfintelor Paști. În această perioadă nu există slujbe speciale cu metanii și un canon de pocăință cum ar fi Canonul Sfântului Andrei Criteanul (se citește în Postul Paștelui).

Evident, orice post de peste an ne îndeamnă la pocăință. Cu toate acestea, Postul Nașterii Domnului îmbină pocăința cu milostenia și facerea de bine. De asemenea, este un post de pregătire duhovnicească și de curățire sufletească, pentru a-L cinsti pe Mântuitorul Iisus Hristos. Se spune că acest post este de asprime mijlocie, fiind considerat un post al bucuriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...