Tradiții de nuntă în Oltenia. Obiceiul care se spune că îi ferește pe miri de blesteme

Cazacu Alexandru 19.06.2023, 20:45
Tradiții de nuntă în Oltenia. Obiceiul care se spune că îi ferește pe miri de blesteme

Fără îndoială, nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane. La fel ca și în celelalte zone ale țării, în Oltenia există nenumărate obiceiuri de nuntă, iar noi vă vom prezenta câteva dintre ele. Haideți să aflăm împreună care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții de nuntă în Oltenia.

Tradiții de nuntă în Oltenia. Ce obiceiuri respectă oltenii atunci când se căsătoresc

În Oltenia se păstrează încă obiceiurile lăsate de la o generație la alta, iar tradițiile de nuntă sunt unele dintre cele mai frumoase. Chiar dacă unii locuitori din orașele Olteniei nu mai respectă în amănunt toate ritualurile specifice unui astfel de eveniment, în mediul rural datinile încă dăinuie și sunt respectate cu sfințenie.

Când vine vorba de tradiții de nuntă în Oltenia, trebuie să menționăm că acestea nu sunt deloc puține. Conform unui obicei lăsat din bătrâni, mulți olteni își aleg drept nașii de cununie pe nașii de botez ai mirelui. Se spune că astfel mirii vor fi feriți de blesteme. Tot nașii sunt cei care cumpără voalul miresei, lumânările și floarea din purtată de mire.

Obiceiuri și tradiții de nuntă în Oltenia

În urmă cu zeci de ani, portul popular era obligatoriu la nuntă în Oltenia, iar evenimentul se putea desfășura doar în zilele de duminică. Unirea tinerilor era anunțată în localitatea respectivă în săptămâna de dinaintea evenimentului.

Ritualurile de nuntă începeau în vinerea de dinaintea nunții, când apropiați ai mirilor mergeau pe drumurile satului cu o sticlă de rachiu și chemau oamenii la nuntă. Apoi, spre seară avea loc „fedeleșul”. Mai exact, la casa fetei se adunau prieteni apropiați ai mirilor și ajutau la împodobirea bradului. Pomul era împodobit cu mere, nuci și cu hârtie colorată, iar în vârf era pusă o batistă.

În zilele noastre, obiceiurile s-au mai schimbat, iar de multe ori „fedeleșul” are loc în joia de dinaintea nunții. Cu toate acestea, bradul nu se mai împodobește în această zi, ci în dimineața nunții. Bradul este înconjurat de mai multe ori cu o sfoară împletită din trei fire de ață de culori diferite (roșu, alb și albastru). Se spune că astfel „se leagă spiritele rele și necazurile”. În ziua nunții, pomul împodobit va fi purtat de către un flăcău neînsurat.

Dusul „la udat” și gătitul miresei

Lista noastră cu tradiții de nuntă în Oltenia nu se încheie aici. Dusul miresei „la udat” este un alt obicei care are loc în ziua nunții. Mai precis, în dimineața respectivă, mireasa împreună cu domnișoarele de onoare și cu cel care poartă bradul merg la a treia fântână dinspre răsărit numărată de la casa fetei. Aceștia sunt însoțiți de prieteni apropiați ai miresei și, după cum ne puteam aștepta, de muzicanți.

La fântână, tânărul cu bradul scoate apă de trei ori, iar de fiecare dată, mireasa înmoaie un buchet de busuioc în găleată și stropește alaiul. La final, mireasa varsă găleata cu vârful pantofului.

Bineînțeles, printre cele mai importante tradiții de nuntă din Oltenia se numără și gătitul miresei. Acest obicei este întâlnit și în alte colțuri ale țării și are loc înainte de cununia religioasă. În mijlocul curții se pune scaunul pe care va sta mireasa, iar în fața acestuia se așază o oglindă.

În acest moment, nașa îi pune voalul pe cap și o aranjează. Acum, cei prezenți aruncă cu bani, iar muzicanții cântă „Ia-ți mireasă ziua bună!”, moment în care femeile prezente o bocesc pe fată, pentru că urmează să se despartă de casa părintească. După gătitul miresei, invitații mănâncă și petrec cu muzică populară.

Tradiții de nuntă în Oltenia
Cele mai cunoscute tradiții de nuntă în Oltenia

Tradiții de nuntă în Oltenia – Bărbieritul mirelui

În timp ce mireasă se gătește la ea acasă, ginerică este bărbierit la domiciliul său. Mirele este așezat și el pe un scaun în mijlocul curții, după care nașul îl bărbierește. Ei bine, bărbieritul se poate face și la propriu, însă în zilele noastre nașul doar se preface că-i rade barba mirelui.

Tot nașul îi va pune și floarea în piept acestuia. În unele zone din Oltenia, mirele poartă în piept și o bancnotă. Ulterior, alaiul adunat la casa mirelui pornește spre locuința miresei. De aici, mirii și ceilalți participanți se pornesc spre biserică, unde va avea loc cununia religioasă.

După slujbă se merge acasă la mire, unde se mănâncă „turta miresei”. Apoi se joacă hora miresei („nuneasca”), timp în care apropiații oferă cadouri tinerilor căsătoriți. Abia seara începe petrecerea de nuntă. Conform tradiției, nunta se face, după cum spuneam, duminica. Cu toate acestea, în ultimii ani oamenii au renunțat la acest obicei.

Obiceiurile din seara nunții sunt cam la fel ca și în celelalte zone ale țării, printre cele mai cunoscute fiind dansul mirilor, furatul miresei și aruncatul buchetului. Spre finalul petrecerii, nașa va pune pe capul miresei un batic, iar voalul va ajunge pe capul uneia dintre fetele nemăritate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...