Totul despre maratonul vacinării din București: când are loc, cine se poate vaccina, în ce locații se organizează

Adriana Olaru, Mihai Roșoiu 29.04.2021, 09:01
Totul despre maratonul vacinării din București: când are loc, cine se poate vaccina, în ce locații se organizează

Maratonul vaccinării ia amploare în marile orașe din țară. Dacă până acum s-au imunizat cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca cei care erau convinși că doar în acest fel putem să ieșim din pandemie, marea provocare pentru coordonatorii campaniei abia acum vine: să-i convingă pe sceptici că vaccinarea este singura armă împotriva pandemiei.

Ieri, încă 48.000 de doze de ser produs de Johnson & Johnson au ajuns în România și, în total, sunt disponibile pentru români aproape 90.000 de vaccinuri de acest fel. Tot ieri, mai multe seruri de la Johnson & Johnson vor fi trimise către cabinetele medicilor de familie, pentru ca vaccinarea cu ajutorul acestora să înceapă de săptămâna viitoare.

Când începe maratonul vaccinării în București. Cine se poate vaccina

Șeful campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în mai multe zone din țară va începe vaccinarea oamenilor în centre deschise non-stop, fără programare, doar pe baza actului de identitate. Cea mai mare acțiune de acest fel este programată în Capitală, în perioada 7-9 mai, prin două centre importate care vor fi amenajate la Sala Palatului și la Biblioteca Națională. Tot în Capitală, de mâine se va deschide primul centru de tip drive-thru.

„La aceste centre oamenii vin cu mașina, se vaccinează cu buletinul și timp de 15-20 de minute așteaptă într-o parcare pentru a fi evaluați medical. După aceste minute pot merge mai departe unde au treabă”, a explicat vicepreședintele campaniei de vaccinare, medicul Andrei Baciu, pentru impact.ro.

Și la Deva și Arad au fost organizate astfel de centre de vaccinare și altele sunt programate pentru următoarea perioadă.

Care sunt locațiile unde oamenii se vor putea vaccina fără programare

În București, maratonul vaccinării va fi organizat în 50 de fluxuri. 40 dintre acestea vor fi amenajate la Sala Palatului, iar alte zece la Biblioteca Națională din centrul Capitalei. Pentru întregul eveniment, spune Valeriu Gheorghiță, voluntariatul va fi asigurat de către cei de la Facultatea de Medicină și Farmacie.

Oamenii nu vor avea nevoie de programare, se vor prezenta doar cu buletinul la unul dintre cele două centre și vor aștepta, păstrând distanța de cel puțin doi metri față de ceilalți. Vor completa un chestionar în care vor specifica, printre altele, și dacă au boli asociate sau dacă în trecut au avut șoc anafilactic. Ulterior, le va fi scanat buletinul și vor merge în sala de vaccinare. Imediat după administrarea serului vor fi nevoiți să aștepte 15 minute pentru monitorizarea stării de sănătate și a posibilelor reacții adverse. În cele două centre din Capitală, vaccinarea se va face cu serul produs de Pfizer.

Maratonul vaccinării, în Cluj

Și în Cluj a fost organizat un astfel de centru care, spun oficialii, este un adevărat succes.

„Ieri au fost vaccinați 684 de oameni și în doar două zile am ajuns la 1.038 de vaccinați. Asta înseamnă că au fost 51 de oameni pe oră cu mici reguli: cel mult patru oameni în mașină, care au completat un formular standard care se face și în centrele normale. Mă bucur că au fost cozi”, a declarat primarul Emil Boc, pentru Impact.ro.

Vaccinarea, spun experții, este singura cale care ne poate aduce înapoi spre normalitate. În ceea ce privește evenimentele care ar putea fi organizate în acest an, Emil Boc spune că este convins că vor începe treptat să aibă loc.

„99 % sunt sigur că se va ține Untold, până în 15, 20 mai se vor anunța condițiile. Sunt de acord cu participarea la evenimente pe bază de vaccinare. În ceea ce privește pandemia, cred și sper că din toamnă o să ne apropiem de normalitate”, a mai spus Boc.

Totul despre maratonul vacinării din București
Maratonul vacinării din București. Inquam Photos / Virgil Simonescu

VACCINARE LA CERERE PENTRU ANGAJAȚI

Pentru a eficientiza procesul de vaccinare, oficialii au organizat și imunizări la cerere. Concret, companiile pot solicita către DSP-uri echipe mobile care să-i să vaccineze pe angajați.

„Acest lucru este deja posibil și aici avem două situații: firme care au sub 100 de angajați, care trebuie să-i trimită la un centru deja deschis și firme care au peste o sută de angajați către care se vor deplasa echipele mobile”, a mai explicat Andrei Baciu.

În acest punct al campaniei de vaccinare, românii au devenit mai greu de convins să se programeze prin call center sau platformă, iar vaccinarea la liber ar putea fi o soluție. Și angajații din HoReCa se pot imuniza, fără programare, la un celebru restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, unde o echipă de la Spitalul Universitar vaccinează 30 de oameni pe oră.

„Trebuie atent analizată varianta vaccinării la liber. Noi am gândit lucrurile astfel încât să nu se piardă doze care ar putea fi folosite de cei care își doresc. Din acest motiv am decis să organizăm maratoane în cercuri concentrice de la cele șapte depozite pe care le avem, astfel încât să nu se rupă lanțul de frig, spre exemplu. Nu vrem o campania haotică, din acest motiv trebuie gândită foarte bine această măsură cu vaccinarea la liber”, a mai spus Andrei Baciu.

MĂSURI PENTRU EFICIENTIZAREA VACCINĂRII

Toate studiile naționale și internaționale arată clar faptul că putem discuta despre o imunizare colectivă abia după ce 60,70% din populație a fost vaccinată. Oficialii din România spun că vom ajunge și noi la acest prag, însă pentru a-l atinge cât mai repede se introduc tot mai multe măsuri.

Din 4 mai va începe imunizarea și în cabinetele medicilor de familie cu serul produs de Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză și nu trebuie păstrat în condiții atât de stricte ca cel produs de Pfizer, spre exemplu. Ieri, au ajuns în țara noastră în 48.000 de doze din acest vaccine.

Mai mult, pacienții internați în spitale non-COVID se vor putea vaccina și ei la cerere. În perioada 14 – 16 mai vor fi organizate maratoane de vaccinare și la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Suceava și Iași. Tot pentru a crește numărul de vaccinați, de săptămâna viitoare rapelul va putea fi făcut și într-un alt centru față de locul în care s-a primit prima doză, cu 72 de ore înainte de ziua programată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI