Vaccinarea s-ar putea face fără programare în România, începând cu luna mai. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

Ioana Bucur, Gabriel Peneș 28.04.2021, 09:23
Vaccinarea s-ar putea face fără programare în România, începând cu luna mai. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

Autoritățile caută noi metode de a ușura procesul de imunizare. Vaccinarea s-ar putea face fără programare în România, începând cu luna mai. Medicul Valeriu Gheorghiță a dat toate detaliile.

Vaccinarea s-ar putea face fără programare, începând cu luna mai

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că, începând din luna mai, vaccinarea s-ar putea face fără programare, în România. Doritorii ar urma să se prezinte direct la centrul de imunizare. Medicul a explicat că acest lucru va fi posibil în mai multe orașe din țară, mai cu seamă acolo unde există centre regionale de depozitare a vaccinului. Schimbarea ar urma să îi scape de utilizarea platformei online pe cei cărora nu le este accesibilă.

„Luăm în calcul această modalitate de prezentare directă a persoanelor la centrele de vaccinare, vom începe foarte probabil cu centrele care sunt în municipiile unde există centre regionale de depozitare, tocmai pentru a asigura o continuitate a aprovizionării cu vaccinuri şi pentru a nu periclita calitatea lanţului de frig şi implicit să nu riscăm irosirea inutilă a dozelor”, a spus Gheorghiță.

Medicul a precizat că vaccinarea fără programare ar putea deveni realitate chiar din prima parte a lunii mai: „Probabil că în prima săptămână vom putea începe în anumite centre de vaccinare”.

Valeriu Gheorghiță, despre condiţiile renunţării la masca de protecţie
Valeriu Gheorghita. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Maraton de vaccinare în București, la începutul lunii mai

Maratonul de vaccinare din Timișoara va fi recreat și în Capitală. Valeriu Gheorghiță a anunțat că un eveniment similar se va desfășura în București, în perioada 7-9 mai.

„Am văzut cu toţii evenimentul organizat în Timişoara, acel maraton al vaccinării, care din punctul nostru de vedere a fost un succes, tocmai de aceea ne dorim replicarea acestui tip de eveniment de vaccinare. Primul eveniment va avea loc în Bucureşti, în perioada 7-9 mai. Vorbim de organizarea a 50 de fluxuri de vaccinare, vaccin de la compania Pfizer, în două locaţii diferite, Sala Palatului, unde vor fi organizate 40 de fluxuri, şi Biblioteca Naţională, unde vor fi organizate 10 fluxuri”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă.

Maratonul de vaccinare din București este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” cu sprijinul și implicarea reprezentanților autorităților locale și Comitetului Național de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, însă Universitatea va asigura activitatea de voluntariat precum și logistica necesară. Evenimente de acest fel urmează să fie organizate în Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Iași, în perioada 14-16 mai.

„De asemenea, în perioada 14-16 mai la nivel naţional, în mod deosebit în Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iaşi universităţile de medicină organizează, de asemenea, astfel de evenimente de maraton de vaccinare prin care ne dorim facilitarea accesului unui număr cât mai mare de persoane la vaccinare fără să existe nevoia acestei programări directe”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe