Joi se deschide primul centru de vaccinare din mașină din București. Serul folosit va fi de la Pfizer, nu va fi cu programare

Ana Anitoiu 27.04.2021, 17:40
Joi se deschide primul centru de vaccinare din mașină din București. Serul folosit va fi de la Pfizer, nu va fi cu programare

Primul centru de vaccinare din mașină din București se deschide joi, în Piața Constituției, cu doze Pfizer, cu aproximativ o săptămână înainte de a începe un maraton al imunizării în țară. Persoanele care vor să le fie administrat serul anti-Covid-19 nu vor avea nevoie de o programare în prealabil, ci doar de un act de identitate.

Primul centru de vaccinare din mașină din București, în activitate începând de joi

Potrivit președintelui Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), medicul militar Valeriu Gheorghiță, primul centru de vaccinare din mașină din București va fi organizat miercuri. Apoi, începând de joi, acesta își va începe activitatea cu patru puncte de imunizare.

Conform unei hotărâri adoptate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), pentru acest centru de vaccinare drive-through va fi folosită partea corespunzătoare a 240 de locuri de parcare din Piaţa Constituţiei. Totul va reveni la normal la data de 12 septembrie.

Primul centru de vaccinare din masina din Bucuresti se deschide joi
O persoana vaccinata de un cadru medical

Cum va funcționa primul centru de vaccinare din mașină din București

Primul centrul de vaccinare de tip drive-through din București va fi dotat cu echipamente specifice pentru desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Acesta va avea, pe lângă serurile Pfizer, materiale sanitare, recipiente pentru colectarea deşeurilor, termoscanner, frigider, computer, imprimantă, dezinfectanţi și materiale de protecţie individuală.

În acest centrul de vaccinare din mașină se va circula într-un singur sens. Spațiul din Piața Constituției va avea: un punct de intrare cu personal de primire, pază, supraveghere și îndrumare; de registratură; de păstrare a vaccinurilor împotriva coronavirusului; spaţiu pentru colectarea deşeurilor; punctul de triaj medical; spaţiu pentru echipele care administrează dozele anti-Covid-19; punctul de aşteptare post-vaccinare; echipă de suport logistic și punct de ieşire.

Primarul General al Capitalei, despre primul centru de vaccinare din mașină din București

Costurile pentru primul centru de vaccinare de tip drive-through din Capitală, inclusiv pentru utilităţi, cablări, branşamente şi alte cheltuieli conexe vor fi suportate de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Primarul General, Nicușor Dan, s-a arătat încrezător în această modalitate de imunizare împotriva coronavirusului.

“Este o metodă pe care au folosit-o alte ţări cu mare succes, vaccinarea direct din maşină, fără programare. Avem un spaţiu generos la Piaţa Constituţiei şi suntem gata să îl lansăm chiar săptămâna aceasta”, a declarat Nicuşor Dan la şedinţa CGMB.

Maraton al vaccinării anti-Covid-19 în București și în țară

În primul weekend de după Paște, 7-9 mai, va avea loc un maraton al vaccinării anti-Covid-19 în București, la Sala Palatului și Biblioteca Națională. Apoi, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, în intervalul 14-16 mai, vor avea loc astfel de evenimente și în orașele Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Iași. Cei care vor merge la aceste centre pot avea domiciliul în orice localitate.

La maratonul de vaccinare anti-Covid-19 din Capitală vor fi organizate 40 de fluxuri de imunizare la Sala Palatului și 10 fluxuri la Biblioteca Națională. Timp de trei zile, vaccinarea anti-Covid-19 se va face non-stop, iar pentru rapel va avea loc un nou maraton, după cele 21 de zile ce trebuie să treacă pentru efectuarea lui.