Totul despre Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova. Ce secrete ascunde aceasta

Cristian Cojocaru 16.11.2020, 16:18
Totul despre Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova. Ce secrete ascunde aceasta

Maia Sandu este prima femeie președinte a Republicii Moldova. Aceasta a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate ieri în Republica Moldova la o diferență de peste 15% față de Igor Dodon. Maia a mizat pe o platformă anticorupție, care a promis scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.

Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova

Potrivit rezultatelor parțiale oficiale, promisiunile Maiei Sandu au convins cea mai mare parte a țării. Astfel se face că alegătorii au dorit o schimbare după mandatul socialistului Igor Dodon. Anii petrecuți în politică ai Maiei, au contat foarte mult. Principiile sale au cunoscut o constantă cu privire la reforma instituțiilor, respectarea statului de drept și apropiere de Uniunea Europeană. Toate acestea au făcut-o să devina prima femeie președinte a Republicii Moldova.

Nu numai anii petrecuți în politică au contat cât și exemplul personal. După anii petrecuți la Banca Mondială, Sandu deține un apartament cu două camere în Chișinău și o mașină Toyota achiziționată în 2012. Cumpătarea cu care aceasta și-a adunat doar banii din salarii, au ajutat-o să își pună în conturi o sumă de 24.000 dolari.

Maia Sandu are 48 de ani și este necăsătorită. Născută în 1972, în Risipeni, aceasta declară drumul de la Banca Mondială la Ministerul Educației, iar acum în fruntea țării, nu a fost unul deloc ușor. Maia Sandu a absolvit Academia de Studii Economice, a lucrat pe maimulte posturi în Ministerul Economiei, iar apoi a primit funcția de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale din Washington DC. Aceasta a obținut in 2010 un master la Harvard, în administrație publică. A renunțat la toate aceste pentru a se întoarce în Chișinău, ca Ministru al Educației.

Cariera politică

În 2015 a devenit premier interimar, fiind la un pas de a ajunge prim-ministru. Partidul Liberal Democrat i-a retras candidatura, astfel că, acesta și-a inființat propria grupare politică – Partidul Acțiune și Solidaritate. Sandu, a avut parte de două înfrângeri. În 2016 când a pierdut în fața socialistului Igor Dodon și în 2019, la alegerile parlamentare, clasându-se pe locul al doilea. Ajunsă în funcția de premier în luna iunie 2019, aceasta a fost dată jos în luna noiembrie a aceluiași an. Motivul a fost că Sandu dorea reformarea justiției.

 “Nu am avut așteptări mari de la socialiști. Decizia de a scăpa țara de Plahotniuc, chiar cu prețul unei alianțe temporare cu socialiștii, a fost o decizie corectă și a îndeplinit dorința oamenilor. Știam cine este Dodon. Și am spus dintotdeauna că trebuie să scăpăm țara de ambii – și de Dodon, și de Plahotniuc. Dodon şi PSRM au trădat și înțelegerea noastră, dar şi-au trădat și alegătorii lor, după ce, contrar promisiunilor, în loc să distrugă sistemul lui Plahotniuc, l-au preluat. De aceea au blocat reforma justiţiei, au blocat alegerea unui procuror general independent şi au demis guvernul reformator pe care-l conduceam.”, a declarat Sandu într-un interviu recent pentru Deutsche Welle.

Maia Sandu a primit sprinjin din partea liderilor UE și a Angelei Merkel
Maia Sandu a primit sprinjin din partea liderilor UE și a Angelei Merkel

Sprijinul din partea României

Deși aceasta a primit sprinjin din partea liderilor UE și a Angelei Merkel, din partea României, nu se poate afirma același lucru. Astfel că, în 2019, guvernul condus de Viorica Dăncilă, nu s-a grăbit să își ofere sprijinul către coaliția formată sub conducerea lui Sandu. Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a continuat să susțină poziția lui Vlad Plahotniuc, cel care a fugit ulterior din țară. Nici Klaus Iohannis sau Victor Ponta nu au adoptat o poziție clară, cel din urmă lăsându-i doamnei Sandu în urmă, cuvinte grele.

 “Secta si Propaganda Talibană din România tot promovează o duduie (o variantă la fel de la ciudată și ipocrită a Monicăi Macovei) – evident fără nicio șansă – care însă în funcție ar face mai mult rău decât Armata Roșie! Președintele României însă tace, Guvernul tace… Poate așa au primit «ordin»!”, scria Ponta pe Facebook, potrivit libertatea.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe