Topul în care Bucureștiul surclasează Budapesta. E vorba de bani, surpriză mare de tot

Stan Filon 17.08.2022, 10:53
Topul în care Bucureștiul surclasează Budapesta. E vorba de bani, surpriză mare de tot

Datele obținute de cea mai mare bază de date din lume arată că Bucureștiul este cel mai scump oraș din România. Capitala este urmată de Cluj-Napoca și de Constanța. Potrivit statisticilor făcute publice recent, orașul București este pe locul 179 din 218 orașe europene, la capitolul cost de trai. A depășit chiar și Budapesta, însă este departe de orașul Basel, din Elveția. De altfel, în topul celor mai scumpe orașe din lume regăsim pe primele 5 locuri localități din țara cantoanelor.

Topul în care Bucureștiul surclasează Budapesta

Potrivit datelor regăsite în cea mai mare bază de date din lume, Numbeo, care centralizează principalii indicatori ai costului vieții în întreaga lume, București este cel mai scump oraș din România. Capitala este urmată în top de Cluj-Napoca și de Constanța, cu diferențe destul de mari.

Bucureștenii sunt nevoiți să suporte cheltuieli lunare foarte ridicate. De exemplu, pentru o familie alcătuită din patru membri ajung la aproape 9.600 lei, sumă calculată fără să includă și plata chiriei. O persoană singură, pentru a-și asigura un trai decent în București, trebuie să cheltuiască în fiecare lună nu mai puțin de 2.741 lei, fără a lua în calcul și plata chiriei.

Topul in care Bucurestiul surclaseaza Budapesta 
Topul in care Bucurestiul surclaseaza Budapesta

Diferența din București și următoarele orașe aflate pe podium

Potrivit datelor, Bucureștiul a depășit Clujul în toate privințele. Chiar și prețul chiriilor este mai mare în București, cu aproape 5% în plus față de Cluj, însă cea mai mare diferență se observă la prețurile din restaurante, care sunt cu 15% mai mari în Capitală decât în localurile din Cluj.

Când vine vorba despre comparația cu Constanța.diferențele sunt și mai mari. Chiria unui apartament în București este cu aproape 16% mai mare decât la Constanța, iar pentru o masă la restaurant bucureștenii trebuie săplătească cu 30% mai mult decât constănțenii.

București vs. Budapesta

Potrivit datelor Numbeo, orașul București este mai scump chiar și decât capitala Ungariei, Budapesta. Prețurile regăsite în restaurantele din Budapesta sunt mai mici cu 15%, față de cele din București. Per total, Bucureștiul este cu aproximativ 4% mai costisitor decât Budapesta, dacă luăm în calcul prețurile de consum și costul chiriei.

Față de Viena însă, traiul în București este mult mai ieftin. Potrivit Economist, orașul Viena este cel mai bun oraș de locuit, însă prețurile sunt mult mai mari decât în București. De exemplu, la capitolul chirie, pentru o locuință in București plătim cu 55% mai puțin decât la Viena, iar dacă vorbim despre prețurile alimentelor sau mâncarea din restaurant, costurile sunt cu circa 38% mai mici în București decât în capitala austriacă. Din păcate, studiul respectiv nu vorbește și despre salariile bucureștenilor, față de cele ale vienezilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...