Toader se întâlnește cu Dăncilă la Guvern: mai bagă o fisă pentru a-și lămuri situația

Alexandru Ioanid 18.04.2019, 10:25
Toader se întâlnește cu Dăncilă la Guvern: mai bagă o fisă pentru a-și lămuri situația

Tudorel Toader, căruia PSD i-a retras miercuri sprijinul politic, se întâlnește joi dimineață la Guvern cu premierul Dăncilă.

Întâlnirea dintre Toader și Dăncilă a început joi dimineață, la ora 9:30. A fost anunțată încă de miercuri, când Tudorel Toader nu știa că cererea sa de revocare din funcția de ministru al Justiției urma să fie trimisă la Palatul Cotroceni.

Joi dimineață, Tudorel Toader a vorbit cu jurnaliștii, înainte de a merge spre Guvern. A părut oarecum surprins că Viorica Dăncilă a și trimis președintelui Iohannis cererea de revocare din funcție.

„Nu poți mulțumi pe toată lumea”, a spus el.

Tudorel Toader a insistat, însă, că tot se va vedea cu premierul Dăncilă, așa cum stabilise cu o zi în urmă.

„Guvernul este, potrivit Constituției, al premierului, sunt competențe partajate între premier și președinte. Prin urmare, cum avem cele două raportări, vă asigur că nu va fi un blocaj. Sigur, demisia mea a rămas fără obiect dacă a fost trimisă cererea la Cotroceni. La ora 9.30 vorbesc cu doamna prim-ministru”.
Tudorel Toader

Decizia de revocare a lui Tudorel Toader, trimisă la Cotroceni

Deciziile prin care Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero sunt remaniați au ajuns pe masa președintelui Iohannis miercuri seara.

„Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri  pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero”.
Comunicat Guvern

Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus Eugen Nicolicea, deputat PSD, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, deputat PSD, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit-Liviu Brăiloiu, senator PSD.

Cum a ajuns PSD (din nou) la mâna președintelui

Decizia referitoare la cei trei miniștri revocați de premier, în frunte cu Toader, e acum la președintele Klaus Iohannis. Revocarea se face, potrivit legii, de către premier, dar în cazul celor propuși drept înlocuitori trebuie să se pronunțe șeful statului.

Iar Klaus Iohannis are antecedente în a refuza nominalizările PSD. A refuzat-o de trei ori, spre exemplu, pe Olguța Vasilescu la Transporturi. Într-un final, aceasta a rămas în afara echipei guvernamentale.

Așa ar putea proceda Klaus Iohannis și în cazul lui Tudorel Toader. Poate, de exemplu, să-l refuze pe Eugen Nicolicea, cel pe care PSD îl vrea la Ministerul Justiței. Mai ales că deputatul PSD are un trecut controversat și studii care, la prima vedere, nu-l recomandă.

Numai că PSD s-a pregătit și pentru scenariul în care președintele refuză noile numiri. Dacă șeful statului decide să nu accepte una dintre nominalizări (sau mai multe), atunci social-democrații merg în Parlament.

Acolo, vor să treacă, prin votul aleșilor, o restructurare guvernamentală, ceea ce presupune schimbarea arhitecturii Guvernului. În acest fel, președintele ar fi scos din schemă.

„Avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a guvernului care să permită primului ministru o mișcare mai amplă și care să evite piedicile pe care ar putea să le pună președintele”.

Călin Popescu Tăriceanu, intervenție la Antena 3

În cazul unei restructurări guvernamentale, miniștrii propuși de premier sunt audiați de comisiile Parlamentului și apoi validați de plen.

Dacă votul e favorabil, ei merg direct la depunerea jurămintelor și președintele este obligat să-i numească.

Urmăriți Impact.ro și pe