Timpul o „ia înainte”. De ce cred specialiştii că ar fi necesară o ajustare a orei

Ana Anitoiu 02.11.2021, 10:33
Timpul o „ia înainte”. De ce cred specialiştii că ar fi necesară o ajustare a orei

Timpul o „ia înainte”. Specialiştii au explicat motivul pentru care cred că ar fi necesară o ajustare a orei în următoarea perioadă, în contextul în care Pământul a trecut prin unele schimbări.

Cum se stabilește ora

Mai exact, specialiștii cred că este posibil să fie nevoie de o ajustare a orei în următorul deceniu. Ei vorbesc despre ”o secundă de salt negativ”, în contextul în care, în medie, o zi de pe Terra are 86.400 de secunde.

Timpul depinde de rotația Pământului ce variază ușor tot timpul, în funcție de mișcarea nucleului, oceanelor și atmosferei. Metoda oficială de cronometrare este Ora Universală Coordonată (UTC) sau Timpul Universal Coordonat, ce se bazează pe ceasul atomic. Acesta măsoară timpul prin mișcarea electronilor în atomii răciți la zero absolut.

Atunci când ora astronomică, bazată pe rotația Pământului, deviază de la UTC cu peste 0,4 secunde, UTC primește o ajustare sub forma unei ”secunde de salt”. Astfel de modificări au fost făcute de oamenii de știință începând cu anul 1972, dar întotdeauna a fost vorba despre adăugarea unor secunde, nu despre scăderea lor, cum ar urma să se întâmple în aproximativ zece ani.

Timpul o
Rotatia Pamantului se modifica

Motivul pentru care ar fi nevoie de o ajustare a orei

În 2020, rotația Pământului a accelerat și a doborât de 28 de ori recordul anterior pentru cea mai scurtă zi, stabilit în 2005. Cea mai scurtă zi a anului trecut a fost 19 iulie, când Terra și-a încheiat rotația cu 1,4602 milisecunde mai repede față de media de 86.400 de secunde.

Dacă prima jumătate a anului 2021 a fost încă rapidă, cu durata medie a unei zile cu 0,39 milisecunde mai mică decât în ​​2020, situația s-a schimbat. În perioada 1 iulie – 30 septembrie, zilele s-au mărit în medie cu 0,05 milisecunde față de cele din anul izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Potrivit specialiștilor, Pământul se învârte în continuare mai repede față de medie, astfel că este posibil să fie necesară ”o secundă de salt negativ”, adică de scăderea unei secunde, în aproximativ 10 ani.

Această decizie va fi luată de Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (IERS) din Paris. Însă, nu este cert că se va întâmpla acest lucru, deoarece rotația Pământului ar putea încetini din nou, făcând necesară mai degrabă adăugarea unei secunde în loc de scăderea ei.

Deocamdată, oamenii de știință nu pot face predicții clare în acest sens, pentru că nu știu ce determină pe termen lung schimbările rotației planetei. Specialiștii pot face estimări fără mari probleme doar pe o perioadă de șase luni sau un an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...