2021 va trece mai repede decât orice an din ultima jumătate de secol. Ce au descoperit oamenii de știință

Ana Anitoiu 05.01.2021, 18:25
2021 va trece mai repede decât orice an din ultima jumătate de secol. Ce au descoperit oamenii de știință

Anul 2021 va trece mai repede decât orice alt an din ultima jumătate de secol. Oamenii de știință n-au lăsat loc de discuții în această privință, în contextul în care tot mai multe persoane spun că li se pare că zilele se scurg mai repede. Specialiștii au explicat de ce aceasta nu este o simplă impresie, ci un adevăr demonstrat.

De ce va trece anul 2021 mai repede față de anii precedenți din ultima jumătate de secol

Potrivit oamenilor de știință, Pământul se învârte mai repede decât în anii anteriori. Astfel, o zi are, de fapt, ceva mai puțin de 24 de ore. Acum, specialiștii dezbat dacă să scadă în premieră o secundă din acest interval, astfel încât să se potrivească cu rotația planetei.

Pe de altă parte, începând din anii 1970, au fost adăugate secunde, pentru a fi păstrată timpul atomic în corespondență cu cel solar. Aceasta pentru că, timp de câteva decenii, Pământului i-a luat ceva mai mult de 24 de ore ca să facă o rotație completă. Însă, începând de anul trecut, 2020, lucrurile s-au schimbat. Planeta Terra a început să se rotească în ceva mai puțin timp de 24 de ore sau 86.400 de secunde.

2021 va trece mai repede decat orice an din ultima jumatate de secol. Ce au descoperit oamenii de stiinta
Pamantul, vazut din spatiu

Care a fost cea mai scurtă zi înregistrată, în istorie

De altfel, potrivit Daily Maill, pe data de 19 iulie 2020, a fost înregistrată cea mai scurtă zi din istorie, de când s-au început măsurătorile în acest sens. Această zi a avut mai puțin de 24 de ore. Mai exact, a fost mai scurtă cu 1.4602 de milisecunde, conform specialiștilor.

Înainte de anul 2020, ce va rămâne în istoria lumii mai ales din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), cea mai scurtă zi fusese înregistrată în anul 2005. Însă, acel record a fost restabilit de nu mai puțin de 28 de ori în ultimul an. În medie, în prezent, zilele au cu 0,5 secunde mai puțin de 24 de ore.

Ce consecințe are faptul că timpul trece mai repede

Deși această mică pierdere de timp poate fi detectată doar la nivel atomic, faptul că zilele trec ceva mai repede are efecte considerabile. De exemplu, sateliţii şi echipamentele de comunicaţii se bazează pe timpul aliniat cu cel solar, ce este determinat luându-se în calcul poziţiile stelelor, a lunii şi a Soarelui.

”Este cu certitudine corect că Pământul se roteşte mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani. Este foarte posibil să fie nevoie o secundă de salt negativ dacă rata de rotaţie a planetei vacreşte în continuare. Însă, este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a spus Peter Whibberley, cercetător principal al Laboratorului Naţional de Fizică din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ce s-a întâmplat când a fost adăugată o secundă, în 2012

Pe de altă parte, și adăugarea unor secunde a avut efecte. De exemplu, la data de 1 iulie 2012, după ce specialiștii au adăugat o secundă la zi, pentru a se potrivi cu rotația Pământului, unele dintre cele mai populare site-uri din lume au avut de suferit. Motivul a fost faptul că au fost afectate serverele și codurile acestora.

O secundă suplimentară se adaugă la ora universală coordonată sau timpul universal coordonat, ce se abreviază la nivel internațional ca UTC, la fiecare câțiva ani, pentru a se menține în concordanță cu timpul determinat de rotația Pământului. Însă, multe aplicații și sisteme digitale nu pot lua acest lucru în considerare. Acestea se așteaptă ca fiecare minut să dureze 60 de secunde. Nu mai mult, nu mai puțin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...