Teza de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de o comisie a UBB. Profesorul Adrian Ivan: „Nu exclud existența vreunei citări defectuoase”

Elena Avramescu 31.10.2022, 08:02
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, analizată de o comisie a UBB. Profesorul Adrian Ivan: „Nu exclud existența vreunei citări defectuoase”

O comisie de la Universitatea Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode, extrem de controversată și contestată de USR. Acest lucru s-a făcut la cererea coordonatorului său, profesorul universitar Adrian Ivan, care își dorește un punct de vedere „corect și neinfluențat de presiunile din spațiul public”.

O comisie a UBB a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode

„Nu exclud existența vreunei citări defectuoase, a unei note de subsol incomplete, însă după cum a dovedit testul anti-plagiat pe seama lucrării acum în dezbatere, în nici un caz nu poate fi vorba de o fraudă academică conștientă”, a spus profesorul Adrian Ivan, potrivit Digi24.

Lucian Bode a susținut lucrarea de doctorat în 2018, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, iar coordonatorul acesteia, profesorul Adrian Ivan, a vorbit despre motivul pentr care a solicitat Universității „Babeș-Bolyai” verificarea „cu celeritate” a tezei în discuție, prin Comisia de Etică, deoarece polemica creată în jurul tezei de doctorat a lui Lucian Bode are o pronunțată motivație politică.

„Motivele mele au fost generate, în primul rând, de discuțiile apărute în spațiul public pe seama tezei de doctorat menționate. Și cum acestea au invocat în câteva rânduri numele meu, deopotrivă prin vocea unor oameni politici și jurnaliști, mi s-a părut firesc să revăd lucrarea, dar și să solicit opinia avizată a Consiliului de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, sub oblăduirea căreia a fost elaborată.

Pe de altă parte, am asistat ca și dumneavoastră la toate insinuările referitoare la această teză, ba că este „secretizată”, ba că este „plagiată”, deși intervenția Bibliotecii Naționale a dezmințit prima situație, inclusiv afirmația că nu ar exista forma tipărită a acestei lucrări. Cu alte cuvinte, întreaga dezbatere a căpătat o evidentă coloratură politică, pigmentată pe alocuri și cu afirmații tranșante în ceea ce privește competențele autorului disertației, care a dobândit în ultima vreme o poziție guvernamentală importantă.

Am solicitat Universității „Babeș-Bolyai” verificarea tezei în discuție, prin Comisia de Etică, fiind instanța îndreptățită să se pronunțe asupra acuzațiilor de plagiat, deși am avut convingerea, în contextul dat – de vădite presiunii politice – că este dificil să formuleze un punct de vedere limpede și întru totul obiectiv. Dar cum sunt un adept al valorilor europene, încă mă încred în buna-credință a oamenilor și instituțiilor”, a spus profesorul Adrian Ivan.

Pericolul care ii asteapta pe elevi in scoli. Semnalul de alarma tras de Lucian Bode
Lucian Bode

Adrian Ivan a ținut să mai precizeze că nu are de ce să comenteze analizele făcute de oameni politici sau jurnaliști, însă susține faptul că „orice semnal în ceea ce privește fraudele academice trebuie luat în seamă, iar aspectele trebuie analizate cu bună-credință și competență de instituțiile specializate”.

Mai mult, strict în calitatea sa de profesor, este la curent cu tot ceea ce se vehiculează în acest domeniu, iar aici nu se referă numai la chestiunea plagiatelor, ci și a problemelor educației în general.

Profesorul a ținut să mai puncteze faptul că dezbaterile din ultima vreme pe seama tezelor de doctorat ar trebui să impună Ministerul Educației și Cercetării crearea unor proceduri academice care să asigure originalități 100% în chestiuni ce țin de metodologia elaborării unor asemenea lucrări, precum forma și conținutul aparatului critic sau maniera citării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...