VIDEO EXCLUSIV

Ar trebui politizată sau nu descoperirea unui plagiat: „Dacă un partid de opoziție spune, domnul X a plagiat, toată lumea se va întreba, suntem 100% convinși de chestiunea aceasta?”

Gabriela del Pupo 20.10.2022, 09:10
Ar trebui politizată sau nu descoperirea unui plagiat: „Dacă un partid de opoziție spune, domnul X a plagiat, toată lumea se va întreba, suntem 100% convinși de chestiunea aceasta?”

Demersul inițiat de Cristian Ghinea și Iulian Bulai de a transcrie de mână teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a fost contestată în spațiul public mai ales după ce, inițial aceștia și-ar fi dorit o colaborare cu jurnalista de investigații Emilia Șercan. Aceasta a realizat cele mai celebre descoperiri de lucrări plagiate de persoane aflate la conducerea unor instituții importante sau a unor politicieni, însă a refuzat să se implice în această inițiativă. USR a rămas singur în încercarea de a demonstra că Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat și, din păcate, întregul demers a fost redus la o dispută politică între un ministru și un partid aflat în opoziție. În cadrul Interviurilor Impact.ro, deputatul Cătălin Teniță a vorbit despre eficiența unei astfel de acțiuni atunci când vine din partea unui partid politic.

„Modul în care sunt structurate astfel de servicii este cel puțin discutabil, lucrările de doctorat ar trebui să fie publice”

Poate cel mai important element, care a și dus la un schimb de replici între directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, și Emilia Șercan, este faptul că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu putea fi fotocopiată și a trebuit transcrisă de mână. Cătălin Teniță consideră că implicarea unui partid nu este în sine un lucru rău, dar că cei care verifică suspiciunile politicienilor, după ce se fac sesizări, nu trebuie să poată fi bănuiți de implicare.

„Modul în care sunt structurate astfel de servicii este cel puțin discutabil, lucrările de doctorat ar trebui să fie publice, și accesibile tuturor. De ce? Pentru că în primul rând ele sunt finanțate de stat. De aceea ar trebui să fie accesibile, nu sunt o proprietate exclusivă.

Cât privește sensul operațiunii, este foarte bine că un partid de opoziție se implică, chiar și dacă folosește chestiunea într-un discurs politic, sau într-o comunicare. ce este important este ca cei care decid dacă este sau nu plagiat, să fie dincolo de orice dubiu politic. Pentru că dacă un partid de opoziție spune, domnul X, care este ministru în partidul de guvernământ a plagiat, toată lumea se va întreba, suntem 100% convinși de chestiunea aceasta?

Aici ar trebui cumva ca verdictul să fie dat de specialiști independenți, tocmai pentru a nu politiza.” spune deputatul Cătălin Teniță.

VIDEO INTEGRAL

„Este foarte bine ce au făcut, dar verdictul în sine trebuie să fie dat pe persoane care sunt independente de orice partid”

USR a sesizat CNATDCU în legătură cu suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Instituția urmează acum să determine dacă sesizările făcute de parlamentari sunt suficiente pentru a demara o verificare mai amplă. USR a transmis că a depus și o cerere de informații publice la Universitatea Babeș-Bolyai, prin care cere să se facă public întreg dosarul acestui doctorat. Teza de doctorat este doar punctul final al unui proces academic, justifică parlamentarii.

„Tot respectul pentru foștii mei colegi, este foarte bine ce au făcut dar verdictul în sine trebuie să fie dat pe persoane care sunt independente de orice partid. Aș pune două probleme, una este legată de integritatea persoanelor care sunt în funcții publice și mai ales în funcțiile publice de tip demnitate, parlamentari și miniștri. Cred că orice document care emană de la astfel de persoane, articole, lucrări de masterat, de doctorat, trebuie să fie considerate ca fiind publice.

Trebuie să fie fundamentate pe legea 544 ( a accesului la informații de interes public n.r), practic trebuie să considerăm că acea persoană este echivalentul unei instituții. Cam așa aș vedea și istoricul profesional al unei persoane care are demnitate publică. Dacă domnul Grindeanu a scris o lucrare de doctorat, sau una de masterat, sau de diplomă, în momentul în care devine ministru trebuie să își asume faptul că aceste lucrări devin de acces public fără nici o discuție.”, consideră Cătălin Teniță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...