EXCLUSIV

Teologii români propun ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit cu Paștele Catolic. E posibil? Ce spune preotul Eugen Tănăsescu EXCLUSIV

Alexandru Catalan 10.04.2023, 18:45
Teologii români propun ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit cu Paștele Catolic. E posibil? Ce spune preotul Eugen Tănăsescu EXCLUSIV

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu va accepta, cel mai probabil, sugestia unor cunoscuţi teologi români de a sărbători Paştele la aceeaşi dată cu catolicii şi cu protestanţii. În exclusivitate pentru Impact.ro, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ne-a vorbit despre această situație.

„Nu e pentru prima dată când se pune pe tapet o asemenea chestiune”

Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ne-a declarat, exclusiv pentru Impact.ro: „Nu e pentru prima dată când se pune pe tapet o asemenea chestiune. De fiecare dată răspunsul a fost însă acelaşi! Şi nu văd cum s-ar schimba ceva esenţial de această dată!”.

El mai susține că totul pleacă de la decizia mai veche a unui sinod panortodox care a decis cu sute de ani în urmă că Bisericile Ortodoxe din întreaga lume să marcheze sărbătoarea pascală la aceeaşi dată, indiferent de calendarul iulian sau gregorian, pe care fiecare ţară în parte l-a adoptat cândva în societatea civilă. Eugen Tănăsescu a adăugat, în sprijinul afimaţiilor sale, şi o declaraţie a arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, pe acelaşi subiect, cel care a comentat foarte succint cazul: „Nu ştiu ce vorbesc!”.

Comuniunea specială ce leagă Bisericile Ortodoxe

„Între Bisericile Ortodoxe din lumea întreagă există o comuniune specială. Şi ea nu poate fi ruptă, marcând Paştele potrivit calendarului iulian sau gregorian. Conducerile Bisericile au decis că nu se va ţine cont de calendarul îndreptat, adică de cel gregorian, şi că sărbătoarea pascală va fi marcată peste tot la aceeaşi dată. Or, dacă am modifica ceva, ar trebui să renunţăm la comuniunea spirituală cu Biserica Ierusalimului, spre exemplu, care se ghidează după calendarul iulian, până în ziua de astăzi”, ne-a mai declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru Impact.ro

Subiectul nu e invocat pentru prima dată

Eugen Tănăsescu mai spune că nu e prima dată când acest subiect e adus în faţa opiniei publice, dar că de fiecare dată deznodământul a fost acelaşi: „În acest moment, poate ar părea de multă actualitate, dar fiind şi contextul războiului. Dar, Biserica nu s-a grăbit niciodată să ia decizii pe teme care ţin de lucrurile cu adevărat importante. Or, marcarea Sărbătorii Pascale, cea mai importantă din întregul an, se bucură de o atenţie cu totul aparte. În plus, dacă s-ar schimba ceva, s-ar modifica şi alte date din calendar legate de Sărbători, ce derivă din cea pascală, cum ar fi Înălţarea sau Rusaliile”, mai spune părintele.

Cum sună propunerile venite din rândurile laicilor

Comentariile înaltelor feţe bisericeşti vin după ce fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, dar și profesorul universitar clujean Adrian Papahagi, ambii apropiați ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, au cerut recent, prin postări pe rețelele sociale, ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris Teodor Baconschi pe pagina sa personală de Facebook.

La rândul său, Adrian Papahagi a anunţat că va înainta organelor de conducere ale BOR o cerere, pe aceeaşi temă, imediat după celebrarea sărbătorii pascale din acest an.

Urmăriți Impact.ro și pe