Tensiuni în USR PLUS. Dacian Cioloș amenință cu demisia, Dan Barna îi reproșează încercarea de reformă

Gabriela del Pupo 04.02.2022, 09:52
Tensiuni în USR PLUS. Dacian Cioloș amenință cu demisia, Dan Barna îi reproșează încercarea de reformă

Ședința Biroului Național al USR a fost una cu scântei după ce președintele partidului Dacian Cioloș a anunțat că va demisiona dacă nu îi vor fi acceptate propunerile de reformă în partid. Dan Barna ai cărui apropiați au conducerea în partid a anunțat că nu acceptă ca USR PLUS să fie condus din afară.

Diluarea puterii forului de conducere cu oameni din afară

Forul de conducere al partidului este controlat de „Team Barna” după alegerile de anul trecut, iar Dacian Cioloș a anunțat că ar vrea să aducă membrii din societatea civilă în acest for.

În ședința de joi seara, Dacian Cioloș a propus Biroului Național un program pentru perioada 2022-2024 care prevede o serie de reforme interne printre care schimbarea statutului, schimbarea secretarului general și numirea acestuia prin concurs, diminuarea puterii Biroului Național prin externalizarea deciziilor și oprirea excluderilor pe motiv de „delict de opinie”, notează digi24.ro.

„Voi cere votul colegilor din BN pe acest program în ședința de luni. Este un plan cu acțiuni de strategie externă, dar și cu măsuri de coerență internă, toate cu propuneri și termene clare de implementare”, le-a transmis Cioloș, liderilor USR.

Pe de altă parte Dan Barna îi reproșează că nu s-a adaptat după alegeri și nu s-a integrat în echipa care ia cele mai importante decizii în partid. Dan Barna și echipa sa sunt cunoscuți pentru intransigența față de membrii partidului care au opinii separate.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.
Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții.
Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației.
Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec” i-a transmis Dan Barna.

Ministrii USR PLUS isi dau demisia in bloc

Cioloș acuză imaturitate politică

Dacian Cioloș spune că principala nemulțumire pe care o are este faptul că agenda discuțiilor în partid este acaparată de conflicte fară sens care nu au nici o legătură cu alegătorii.

„De la preluarea mandatului nu am timp de altceva decât de stins incendii zilnice iscate din conflictele interne, unele absolut lipsite de sens și de o imaturitate politică pe care o vom regăsi în fiecare sondaj public. Dar perfecte pentru a deraia întreaga construcție politică și a oferi celorlalte forțe politice oportunitatea de a ne submina constant. Am devenit o formațiune politică pasionată de viața internă de partid și captivă conflictelor interne atât de puternic încât uităm că misiunea noastră este aceea de a oferi alternative cetățenilor, nu de a ne certa și contra între noi”, a scris președintele USR

Dan Barna însă îi reproșează faptul că nu apreciază efortul membrilor care au muncit în ultima perioadă când USR a încercat să vină cu o alternativă la Guvernare și că acum vrea persoane din afară care să preia conducerea.

„Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.
Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci.
Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa” a mai transmis Dan Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...