Temperaturi record în toată Europa în plină iarnă. Valul neobișnuit de căldură a transformat continentul, specialiștii avertizează

Beatrice Dumitru 04.01.2023, 09:45
Temperaturi record în toată Europa în plină iarnă. Valul neobișnuit de căldură a transformat continentul, specialiștii avertizează

Primele zile din anul 2023 au venit cu vreme foarte caldă, cu maxime care au trecut de 21 grade Celsius și temperaturi chiar și cu 17-18 grade peste valorile normale ale perioadei. Dar recordurile de căldură în plină iarnă au fost doborâte în toată Europa, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Însă sunt prognozate temparturi scăzute și zăpadă și unele zone de pe continent.

Recorduri de căldură în Europa pe timp de iarnă

Temperaturile pentru ianuarie au atins maximul istoric în mai multe țări din Europa, în timp ce recordurile naționale au fost depăşite în opt ţări, iar recordurile regionale în alte trei. Astfel, la Varșovia, Polonia, s-a înregistrat, duminică, o temperatură  de 18,9°C, în timp ce în Bilbao, Spania, termometrele au arătat 25,1°C, cu peste 10 grade peste media normală.

Vremea blână din Europa vine în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig a provocat peste 60 de morți. Zăpadă abundentă și ploi înghețate au fost prognozate pentru părți din nordul Vestului Mijlociu, în timp ce sunt așteptate furtuni puternice și tornade în Texas, Oklahoma, Arkansas și Louisiana, notează BBC.

Temperaturi record în toată Europa în plină iarnă. Valul neobișnuită de căldură a transformat continentul, specialiștii avertizează
Recordurile de căldură pe timpul iarnii au fost doborâte în toată Europa.

Unde va ninge și vor scădea temperaturile

Dar pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost favorabilă în multe locuri la începutul anului. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Cehia, Polonia, Danemarca și Belarus au doborât recordurile naționale, în timp ce în Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile la anumite staţii meteo.

Temperatura înregistrată la Varșovia pe data de 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare decât recordul precedent al lunii, iar cel mai mare record al Belarusului a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade Celsius peste recordul anterior. În Spania, temperaturile de Anul Nou în Bilbao au fost echivalente cu media din iulie, iar zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse restricțiilor privind utilizarea apei.

Recordurile de temperatură sunt doborâte tot timpul, dar neobişnuit este ca diferenţa să fie mai mare de câteva zecimi de grad. În Elveția, temperaturile au ajuns la 20 de grade, iar vremea caldă a afectat stațiunile de schi din Alpi pentru că nu este zăpadă.

Dar nu peste tot în Europa este cald și temperaturi mai scăzute și ninsoare sunt prognozate în unele părți ale Scandinaviei, iar la Moscova este de așteptat să scadă la -20 grade Celsius până în weekend.

Ce spun specialiștii

Cu doar câteva zile mai devreme, Regatul Unit, Irlanda, Franța și Spania au declarat 2022 cel mai călduros an înregistrat până acum. În Marea Britanie, în fiecare lună, cu excepția lunii decembrie, a fost mai cald decât media. În decembrie, zăpadă a căzut în multe zone ale țării, deși condițiile sunt mai blânde și mai umede acum.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice induse de om. Cu toate acestea, astfel de evenimente din timpul iarnii nu au același impact asupra oamenilor ca valurile de căldură din vară, care pot duce la un număr mare de decese.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1°C de la începutul erei industriale și specialiștii avertizează că temperaturile vor continua să crească, în cazul în care guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...