Țările pentru care se mai solicită carantina la venirea în România. Turcia, Ucraina şi Croatia, incluse pe lista galbenă

Ioana Bucur 02.04.2021, 22:04
Țările pentru care se mai solicită carantina la venirea în România. Turcia, Ucraina şi Croatia, incluse pe lista galbenă

Autoritățile au publicat lista actualizată cu țările pentru care se mai solicită carantina la venirea în România. „Zona galbenă” a fost modificată. Marea Britanie se numără printre statele ce au fost scoase din grupul celor cu risc epidemiologic ridicat.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată

Update vineri, 2 aprilie 2021. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, vineri seară, lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat. Turcia, Ucraina şi Croatia, între ţările incluse pe lista galbenă.

Țările incluse în lista galbenă: Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Wallis and Futuna, Curaçao, Estonia, San Marino, Ungaria, Cehia, Iordania, Muntenegru, Serbia, Polonia, Andorra, Aruba, Uruguay, Bulgaria, Franţa, Macedonia de Nord, Suedia, Bermuda, Liban, Bahrain, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Slovenia, Seychelles, Cipru, Palestina, Olanda, Belgia, Republica Moldova, Italia, Brazilia, Austria, Chile, Luxemburg, Monaco, Kuweit, Turcia, Ucraina, Paraguay, Armenia şi Croatia. Africa de Sud se află, se asemenea, pe listă, ca urmare a detecţiei circulaţiei in populaţia umana a unor variante de virus Sars Cov 2 cu transmitere mai ridicată. Nou introuse pe lista din această săptămână sunt Bermuda, Bosnia and Herzegovina, Turcia, Ucraina, Armenia, Croatia.

Update vineri, 25 martie 2021. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată vineri seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Marea Britanie nu mai figurează pe aceasta. Astfel, cei care vin din Regatul Unit în România nu mai trebuie să stea în carantină.

În prezent, pe lista galbenă se află: Republica Moldova, Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, Olanda, Cipru, Suedia, Slovenia, Slovacia, Austria, Belgia, Muntenegru, Malta, Macedonia de Nord, San Marino, Iordania, Seychelles, Curaçao, Liban, Aruba, Andorra, Palestina, Uruguay, Bahrain, Kosovo, Brazilia, Monaco, Luxemburg, Kuweit, Bosnia și Herțegovina, Chile, Letonia, Paraguay, Africa de Sud, Wallis și Futuna; Bonaire, Saint Eustatius și Saba.

Update vineri, 19 martie 2021. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată, vineri, printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Spania iese din ”zona galbenă”. Statele și teritoriile enumerate sunt: Italia, Franța, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Cehia, Cipru, Suedia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Israel, Olanda, Letonia, Estonia, Luxemburg și Austria.

Lista continuă cu: Marea Britanie, Maldive, Belgia, Teritoriul Insulelor Wallis și Futuna, Bonaire, Sint Eustatius și Saba, Muntenegru, Seychelles, Iordania, Malta, Liban, San Marino, Palestina, Bahrain, Aruba, Macedonia de Nord, Monaco, Kosovo, Andorra, Brazilia, Kuweit, Insula Man, Uruguay, Puerto Rico, Albania, Saint Lucia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Insulele Turks si Caicos, Bosnia and Herzegovina și Africa de Sud.

Țările pentru care se mai solicită carantina la venirea în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a publicat, duminică seară, lista actualizată cu țările pentru care se mai solicită carantina la venirea în România. Cei care au călătorit în statele din „zona galbenă” vor fi nevoiți să stea 14 zile în carantină. Instituția și-a motivat decizia, explicând că a fost luată în contextul menținerii unui număr ridicat de persoane infectate, la nivel național. Un alt motiv este creșterea numărului zilnic de îmbolnăviri, ca urmare a circulației virusului pe teritoriul național, cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate, „aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar”, se arată în textul Hotărârii nr 17 din 14.03.2021.

Lista țărilor din „zona galbenă” a fost actualizată la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică (INS) și s-a făcut ținându-se cont de rata de incidență cumulată la 100.000 locuitori, așa cum reiese din datele publicate de ECDC joi, 11 martie 2021, pentru perioada 22 februarie – 7 martie 2021.

Este important de precizat faptul că, în cazul acetor state, un test PCR negativ nu îi va scăpa pe călători de carantină, ci va afecta doar durata acesteia. Astfel, cei care prezintă un test PCR cu rezultat negativ vor sta 10 zile în carantină, în timp ce pentru persoanele care nu au făcut testul, perioada va fi de 14 zile. Singurii care scapă sunt cei care, la intrarea în România, pot face dovada faptului că sunt vaccinați cu ambele doze de ser anti-Covid-19 sau că au avut, în ultimele 90 de zile, boala și s-au vindecat. Nici persoanele aflate în tranzit nu vor fi nevoite să stea în carantină.

Persoane bagate in carantina din greseala
Carantină 10 sau 14 zile, pentru cei care se întorc din aceste țări

Lista țărilor din „zona galbenă”

Lista actualizată, anunțată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), conține 51 de state sau teritorii. Primele „ieșiri” spectaculoase sunt Statele Unite ale Americii și Canada.

Lista actualizată publicată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: Cehia, Estonia, San Marino, Muntenegru, Malta, Serbia, Iordania, Ungaria, Seychelles, Liban, Israel, Slovacia, Suedia, Slovenia, Bahrain, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Palestina, Andorra, Monaco, Letonia, Republica Moldova, Albania; Franţa, Italia, Polonia, Aruba, Cipru, Brazilia, Luxemburg, Saint Lucia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Insulele Turks si Caicos, Macedonia de Nord, Maldive, Kosovo, Puerto Rico, Olanda, Isle of Man, Bulgaria, Austria, Uruguay, Liechtenstein, Lituania, Chile, Bosnia and Herzegovina, Belgia, Peru, Marea Britanie, Africa de Sud, Spania.

„Potrivit raportului ECDC, în ultima săptămână Spania a raportat mai puține cazuri datorită eliminării unor date duplicate de la începutul pandemiei până în prezent, astfel încât rata de incidență din ultima săptămână nu reflectă situație de fapt”, s-a precizat în Anexa la HCNSU nr. 17 din 14.03.2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...