Cum a arătat Timișoara în prima zi de carantină. Cozi interminabile la intrarea în oraș: “Este o bătaie de joc”

Diana Timișoreanu 08.03.2021, 16:38

Timișoara în prima zi de carantină. Dacă pe străzile din Timișoara și în zona centrală atmosfera a fost una destul de relaxată, departe de pustietatea impusă de lockdown-ul de anul trecut, acțiunea a avut loc la intrarea în oraș, încă de dimineață.

Timișoara în prima zi de carantină

Acolo au fost filtre ale poliției, pentru a se asigura că șoferii au declarațiile pe propria raspundere la ei și că motivele care îi aduc în municipiu sunt conforme celor de pe lista impusă de carantină. Și cum verificarea fiecărei mașini dura câteva minute, nervii multori conducători auto au răbufnit.

Este o bătaie de joc. Oricum era aglomerat și făceam până la serviciu două ore pe un drum care, dacă e liber, îl fac în 20 de minute. Acum e și mai rău. O să întârzii și ce-i spun șefului, că e carantină?, a spus unul dintre șoferi.

Nu are niciun rost ce se întâmplă. La noi la firmă suntem din șase localități diferite. Dacă e unul bolnav, noi scăpăm că avem declarația pe propria răspundere?, a adăugat un altul.

Cine vrea să respecte regulile a făcut-o și fără carantină. Cine nu, găsește și acum cum să se strecoare. De la noi din comună sunt cel puțin două drumuri așa, mai lăturalnice, care duc în Timișoara, și de care Poliția nu are habar, sau știe, dar nu le controlează, este o altă opinie.

Timisoara in prima zi de carantina
Timisoara in prima zi de carantina

Nemulțumiri sunt și în rândul patronilor de restaurante, cafenele și terase. Se așteptau ca astăzi, de 8 martie, afacerile să le meargă bine, căci doamnele și domnișoarele sigur ar fi vrut o prăjitură, un suc, o cafea sau chiar o înghețată de ziua lor. Acum încearcă să mizeze pe cartea livrărilor la domiciliu.

Avem ofertă specială de 8 martie. 25 de lei, trei feluri, de la supă cremă de conopidă c  jambon crocant, la cotlet de porc aromatizat a la Josper Grill și la desert, crumble cu vișine. Aveam pregătită terasa, cu încălzitoare, cu buchețele de flori pe mese, aveam rezervări, dar a picat totul. Acum livram prin serviciile specializate sau pot să vină clienții aici, să ridice pachetul. Să știți că mulți fac așa, că trec pe declarație procurarea de bunuri necesare, adică mâncarea, și fac și o plimbare, povestește patronul unei terase din centrul orașului.

Cert este că pe străzi vezi mult mai puține patrule decât la precedenta perioadă de restricții extreme, iar oamenii par dacă nu mai relaxați, cel puțin resemnați.

Începând din noaptea de 8 martie, de la ora 00.00, Timișoara, dar și localitățile Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăviţa sunt în carantină. Cei care vor să plece sau să intre în oraș au nevoie de declarație pe propie răspundere sau de adeverință de la angajator. Magazinele se închid la ora 20.00, cu excepţia farmaciilor şi a benzinăriilor. În weekend, mall-urile se închid parțial.

Indiferent de zi, numărul persoanelor care vor putea intra în magazine va fi limitat la 30% din capacitate. Pe toată perioada carantinei, restaurantele, barurile, dar și terasele își suspendă activitatea. Școlile și grădinițele se închid, iar copiii vor face doar cursuri online. Restricțiile rămân în vigoare cel puțin două săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe