Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia. Confruntările de ieri au făcut o victimă

Ioana Bucur / 08.04.2021, 16:55
Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia. Confruntările de ieri au făcut o victimă

Europa fierbe, iar epicentrul confruntărilor, care fac deja primele victime, este îngrijorător de aproape de România. În contextul discuțiilor din ultimele ore, au fost anunțate țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia.

Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia

Mobilizare uriașă, în contextul conflictului ce amenință să izbucnească în Europa. Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia și-au trimis reprezentanții Departamentelor de Apărare și ai ministerelor Apărării să stabilească, într-o întâlnire online, care sunt pașii ce ar trebui făcuți în cazul situației din regiunea Donbas. La discuții au participat Statele Unite ale Americii, Lituania, Polonia, Marea Britanie şi Canada. O altă temă discutată de liderii militari a fost modalitatea prin care ar putea sprijini Kievul în domeniul securității și al apărării, a anunțat Ukrinform, care citează o declarație oficială a Pentagonului, publicată miercuri seara, în urma ședinței.

„Liderii participanţi la convorbiri au reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială şi aspiraţiile euroatlantice ale acesteia şi au subliniat îngrijorările faţă de sporirea activităţii militare a Federaţiei Ruse în regiune” – a comunicat Departamentul Apărării din SUA. Totodată, părţile au confirmat intenţia de a oferi sprijin Ucrainei pentru a consolida capacităţile de apărare ale forţelor sale armate şi pentru a înregistra progrese în ceea ce priveşte interoperabilitatea cu aliaţii din NATO.

Dezbaterile au fost inițiate la invitația lui Ben Wallace, secretar de stat în Apărare în Marea Britanie. Agenția Ukrinform a precizat că Statele Unite ale Americii, țările occidentale și NATO și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, în contextul escaladării tensiunilor din Donbas și al deplasărilor de trupe ale Rusiei în zona frontierei dintre Rusia și Ucraina.

Țările din NATO care vor să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia
Atacurile continuă pe frontul din Donbas

Confruntările de ieri au făcut o victimă

Confruntările din ultimele 24 de ore au luat deja o viață. Un militar al țării vecine a murit pe frontul din Donbas în timpul atacurilor inițiate de rebelii pro-ruși. Anunțul a fost făcut, în urmă cu câteva ore, de reprezentanții Comandamentului Operaţiunii Forţelor Unite, misiunea militară a Kievului în estul Ucrainei. Rebelii susținuți de forțele de la Moscova nu recunosc regimul de încetare a focului, continuând să lanseze atacuri împotriva militarilor Ucrainei. Situația din Donbas este critică, tensiunile crescând în ultimele sătămâni, iar armata ucraineană înregistrând victime aproape în fiecare zi. Kievul mai acuză autoritățile de la Moscova că, de-a lungul frontierei dintre cele două țări, în zonele ocupate temporar, precum și în Crimeea, au desfășurat grupuri tactice ruseşti la nivel de batalion.

Pe rețelele sociale au apărut, miercuri, imagini video ce arată mișcări de vehicule blindate și camioane, în regiunea rusă Voronej şi în Ţinutul Krasnodar, scrie UNIAN, ceea ce demonstrează că liderii de la Kremlin continuă să trimită trupe și echipamente militare în zone din jurul frontiere cu Ucraina. Înregistrările video suprind momentul în care camioane și tancuri rusești se deplasează de-a lungul autostrăzilor şi pe segmente de cale ferată din apropierea frontierei dintre Rusia şi Ucraina. UNIAN a scris despre declarațiile făcute, în urmă cu doar câteva zile, de comandantul şef al armatei ucrainene, Ruslan Homceak, care acuza Moscova de mobilizarea de forţe în apropierea graniţei cu Ucraina şi pe teritoritoriul ucrainean aflat sub ocupaţie temporară. Se bănuiește că rușii ar fi trimis în zonă nu mai puțin de 28 de grupuri tactice de luptă la nivel de batalioane, sub pretextul pregătirilor pentru manevrele strategice „Zapad-2021”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI