Acuze dure pentru Rusia, ce încearcă Vladimir Putin la granițele României. Aliații noștri sunt siguri

Stan Filon, Cristi Ionică 24.03.2021, 20:35
Acuze dure pentru Rusia, ce încearcă Vladimir Putin la granițele României. Aliații noștri sunt siguri

NATO trage din nou un semnal de alarmă asupra activităților din interiorul Rusiei, dar și asupra politicii externe a Kremlinului! Înaltul oficial acuză pur și simplu că Rusia își destabilizează vecinii, printre care se numără și Republica Moldova.

NATO aduce acuzații grave Rusiei

Ultimele acțiuni ale Rusiei au fost analizate la întâlnirea ministrilor de Externe din NATO, la care au participat şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, relatează Mediafax. ”Relaţia noastră cu Rusia rămâne foarte dificilă, dar reuniunea de astăzi demonstrează consensul puternic la nivelul aliaţilor şi cu partenerii”, a declarat miercuri Jens Stoltenberg.

”În pofida anilor de presiuni şi eforturi de iniţiere a unui dialog semnificativ, Rusia a intensificat comportamentul represiv pe plan intern şi comportamentul agresiv pe plan extern. În Rusia, observăm acţiuni de reprimare a disidenţilor politici şi cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a altor demonstranţi paşnici care au fost arestaţi. Pe plan extern, Rusia subminează şi destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Susţine acţiunile de reprimare din Belarus şi încearcă să se implice în regiunea Balcanii de Vest”, a afirmat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.

NATO aduce acuzații grave Rusiei
NATO aduce acuzații grave Rusiei

”NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective dintr-o generaţie”

”Rusia continuă suplimentarea capabilităţilor militare, din Marea Baltică la Marea Neagră, din Orientul Mijlociu în nordul Africii, din Mediterană în zona arctică”, a subliniat Jens Stoltenberg, care a arătat cu degetul și spre campaniile ruse de propagandă şi dezinformare, precum şi atacurile cibernetice.

”Ca reacţie la acţiunile Rusiei, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective dintr-o generaţie. Am intensificat apărarea hibridă şi cibernetică. Vom rămâne vigilenţi. (…) Aliaţii sunt de acord că trebuie să continuăm revizuirea şi adaptarea capabilităţilor pentru descurajare şi apărare, inclusiv în privinţa ameninţării din ce în ce mai mari a rachetelor ruse. Abordarea noastră dublă combină descurajarea puternică şi apărarea cu deschiderea şi dialogul”, subliniază Jens Stoltenberg.

La reuniunea ministrilor de Externe din NATO, reprezentantul Germaniei, Heiko Maas, a exprimat speranţa, potrivit agenţiei DPA, că în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea exista ”dialog foarte intens pentru securitate politică şi încredere”. Reprezentantul SUA, Antony Blinken a declarat: ”În ultimă instanţă, eu cred să putem spera să avem cel puţin o relaţie previzibilă şi stabilă cu Rusia”.