Țara noastră, repetenta Europei la asistența medicală. Cifrele dezastrului

04 12. 2020, 10:39

Țara noastră este repetenta Europei în ceea ce privește asistența medicală. Președintele organizației pentru protecția consumatorilor România InfoCons a dat un semnal de alarmă, în acest context, mai ales că România se confruntă, la fel ca întreaga lume, și cu pandemia de coronavirus (COVID-19). Toți românii trebuie să știe cum arată cifrele dezastrului, precum și ce este necesar să facă, astfel încât să se asigure că ei și cei dragi rămân sănătoși.

Câși bani alocă România pentru asistența medicală. Se află la coada clasamentului

Potrivit celor mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistență medicală publice și private, România s-a făcut de rușine, în Uniunea Europeană. Cheltuielile la acest capitol din țara noastră se află mult sub media pe care au atins-o cele din UE, în 2018, adică mult sub 9,9% din PIB. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate de: Germania (11,5% din PIB); Franța (11,3%); Suedia (10,9%). Cele mai mici au fost bifate de România (5,6%) și Luxemburg (5,3%).

Pe de altă parte, în raport cu dimensiunea populației, cheltuielile în ceea ce privește asistența medicală în anul 2018 au fost cele mai mari în următoarele state membre ale Uniunii Europene: Danemarca (5.260 de euro pe locuitor); Luxemburg (5.220 euro); Suedia (5.040 euro). La capătul clasamentului s-au aflat România, cu doar 580 de euro pe locuitor, și Bulgaria, cu 590 de euro, conform Eurostat.

Președintele InfoCons – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, semnal de alarmă pentru români

InfoCons – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, Sorin Mierlea, a dat un semnal de alarmă pentru toți românii. El recomandă foarte mare atenție la alimentele cumpărate din magazinele din țară, citirea etichetelor și renunțarea la acele produse despre care informațiile sunt neclare. Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății, iar cea necorespunzătoare poate provoca apariția unor boli.

”În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.”, a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Bancnote euro

România, întârzieri în privința directivelor primite din partea Uniunii Europene

România s-a mai făcut de rușine la un capitol. Uniunea Europeană a transmis, joi, mai multe scrisori de punere în întârziere în privința directivelor primite, către țara noastră și alte state membre, precum: Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Regatul Unit. Aceste state nu au transmis strategiile naționale de renovare a clădirilor pe termen lung. Strategiile fac parte din directiva cu privire la performanța energetică a clădirilor.

Conform Directivei 2010/31/UE, statele membre UE erau obligate să transmită Comisiei aceste strategii de renovare, până la data de 10 martie 2020. După stabilirea strategiilor urmau să se stabilească măsurile politice și financiare în scopul decarbonizării parcului imobiliar existent, până în anul 2050. Construcțiile din Uniunea Europeană sunt responsabile pentru 36% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate la nivelul acesteia. Mai multe detalii, AICI!