Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană. Acuzații oficiale pentru Moscova

Mihai Roșoiu 14.10.2020, 11:35
Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană. Acuzații oficiale pentru Moscova

Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană. Acuzațiile la adresa Moscovei sunt extrem de grave, mai ales că vin din partea guvernului unui important stat din UE. Oficialii de la Kremlin nu au comentat încă afirmațiile.

Rusia, atac cibernetic asupra unei țări din Uniunea Europeană

Din Rusia a venit atacul cibernetic asupra Parlamentului din Norvegia. Evenimentul s-a produs în august 2020, iar țintele hacker-ilor au fost email-urile unor parlamentari din țara scandinavă.

Rusia nu este acuzată în premieră de astfel de tertipuri, numele țării din Est fiind implicată în mai multe scandaluri asemănătoare.

Acuzațiile apărute acum sunt foarte grave, mai ales că vin în mod oficial. Cel care le-a lansat în spațiul public este Ine Eriksen Soereide, ministrul de Externe al Norvegiei. Înaltul demintar nordic a vorbit deschis despre atacul din vara acestui an și a arătat cu degetul spre Rusia.

„În baza informaţiilor de care dispune în prezent Guvernul, apreciem că Rusia se află în spatele acestui act”, a afirmat şefa diplomaţiei norvegiene într-un comunicat.

Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană
Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană

Întregul scandal a izbucnit în prima zi a lunii septembrie. Atunci, parlamentarii de la Oslo au reclamat faptul că au fost ținta unor atacuri cibernetice grave. Informațiile oficiale arată că multe dintre email-urile aleșilor din Norvegia au fost piratate.

Autoritățile norvegiene au demarat o anchetă. La mai bine de o lună există și un rezultat oficial. În spatele acestor atacuri se află Rusia.

Scandal de spionaj între Norvegia și Rusia

Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană, dar asta nu e o noutate. Hackerii din Rusia ar fi stat la originea mai multor asemenea evenimente. Totuși, ceea ce s-a întâmplat între Rusia și Norvegia, depășește registrul obișnuit.

În comunicatul oferit presei, ministrul de Externe al Suediei a fost extrem de vehement:

„Este un eveniment grav care a vizat cea mai importantă instituţie democratică a noastră”

Între cele două state, acesta nu este primul conflict izbucnit în ultima vreme. Oslo și Moscova s-au aflat într-un scandal diplomatic cu iz de spionaj. MAE norvegian a declarat persona non grata un diplomat rus pe motivul că încerca să obţină informaţii militare, iar MAE rus a luat o măsură similară împotriva unui diplomat norvegian.

Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană
Rusia a atacat cibernetic o țară din Uniunea Europeană

Până în acest moment, reprezentanții Rusiei nu au ieșit cu un comunicat oficial. Moscova a evitat un răspuns despre acest scandal.

Urmăriți Impact.ro și pe