Ţara în care persoanele de peste 60 de ani vaccinate cu AstraZeneca vor primi rapel de la Pfizer sau Moderna

Iancu Andreea 14.04.2021, 18:49
Ţara în care persoanele de peste 60 de ani vaccinate cu AstraZeneca vor primi rapel de la Pfizer sau Moderna

Serul produs de Universitatea Oxford este în continuare subiectul principal în cadrul campaniilor de vaccinare din mai multe țări ale lumii. Recent, un stat important a decis că persoanele peste 60 de ani, vaccinate inițial cu AstraZeneca, vor primi rapel de la Pfizer sau Moderna. Această decizie este strâns legată de problemele denunțate de numeroase țări privind apariția cheagurilor de sânge la mai mulți cetățeni.

Persoanele de peste 60 de ani vor primi rapel cu Pfizer sau Moderna după prima doză de AstraZeneca. Anunțul făcut de autorități

Vaccinul AstraZeneca a stârnit controverse, după ce mai multe state din Uniunea Europeană au reclamat apariția unor efecte adverse îngrijorătoare la mai multe persoane. O parte dintre cei care s-au imunizat cu serul britanic au dezvoltat probleme ale sistemului circulator, confruntându-se cu cheaguri de sânge. Episoadele de tromboză au dus inclusiv la o serie de decese în rândul unora dintre cetățeni, astfel că autoritățile din Germania au luat o decizie importantă. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani nu vor mai primi a doua doză de AstraZeneca și vor face în schimb rapel cu Pfizer sau Moderna.

Autoritățile germane anunțau încă din 30 martie că cetățenii cu vârsta sub 60 de ani, care au fost vaccinați cu prima doză de AstraZeneca, vor primi a doua doză cu alt ser, conform France24.com. În urma unei ședințe între miniștrii s-a stabilit înainte de decizia din 30 martie că persoanele mai tinere vor face rapelul cu Pfizer sau Moderna, în ciuda faptului că s-au imunizat deja cu o doză de AstraZeneca. Totodată, a doua doză ar urma să fie făcută la 12 săptămâni după prima, potrivit recomandărilor Comisiei de vaccinare din Germania. Conform ministrului Sănătății din Germania, 2,2 milioane de oameni cu vârste sub 60 de ani s-au vaccinat recent cu AstraZeneca.

Soluția va oferi un grad mare de protecție, a declarat ministrul Sănătății, Hans Holetschek.

Rapelul cu AstraZeneca, înlocuit de Pfizer sau Moderna pentru persoanele de peste 60 de ani
Rapelul cu AstraZeneca, înlocuit de Pfizer sau Moderna pentru persoanele de peste 60 de ani

Au fost raportate 222 de cazuri de tromboze după vaccinarea cu AstraZeneca. Cel puțin 18 decese în urma imunizării cu același ser

Germania este unul dintre statele care au restricționat utilizarea vaccinului AstraZeneca în campania de imunizare pentru cetățenii bătrâni, după ce au fost raportate cheaguri de sânge la un număr redus de tineri. Până la data de 2 aprilie, au fost raportate 42 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca. Dintre acestea, în 35 de cazuri a fost vorba despre femei cu vârste între 20 şi 63 de ani, care au manifestat efecte adverse la două săptămâni de la vaccinare. De asemenea, 8 persoane au murit.

Totodată, au fost înregistrate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 de milioane de vaccinuri AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană până la data de 4 aprilie. De asemenea, UE, Islanda, Norvegia Liechtenstein și Marea Britanie au raportat 18 decese până la data de 22 martie, conform EMA. Pe de altă parte, Ministerul român al Sănătății a anunțat că rapelul nu poate fi efectuat cu un alt vaccin decât cel utilizat la prima doză. Astfel, doar Germania a stabilit că persoanele peste 60 de ani vaccinate cu AstraZeneca nu vor primi la rapel același ser.

Serul produs de Johnson & Johnson îi calcă pe urme celui britanic
Serul produs de Johnson & Johnson îi calcă pe urme celui britanic

Vaccinul Johnson & Johnson ridică aceleași suspiciuni ca AstraZeneca

Controversele din jurul serului produs de Laboratoarele Oxford au ajuns să înconjoare și vaccinul Johnson & Johnson. Potrivit autorităților americane, vaccinarea cu acest ser este temporar suspendată în SUA, după ce specialiști au anunțat că investighează șase cazuri de tromboză la cei vaccinați. Astfel, serul ridică, de asemenea, semne de întrebare pentru unii pacienți. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu poate recomanda modificarea schemei de vaccinare, înlocuind dozele de rapel cu un alt vaccin decât cel inițial. Specialiștii susțin că nu există pentru moment suficiente date care să arate că această decizie ar avea efecte favorabile sau nu privind protecția împotriva Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...