Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge? Când va veni anunţul oficial

Ioana Bucur 06.04.2021, 21:14
Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge? Când va veni anunţul oficial

Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge? Românii așteaptă răspunsuri clare cu privire la una dintre cele mai mari controverse legate de unul dintre serurile anti-Covid folosite la noi în țară. Autoritățile au dezvăluit când va fi făcut anunțul oficial.

Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge?

Loturi carantinate, țări în care utilizarea serului problematic a fost suspendată. Cei care au fost deja vaccinați sau care sunt programați să primească prima doză așteaptă să afle dacă există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va face anunțul oficial până joi, 8 aprilie, cel târziu. EMA va publica rezultatul evaluării experților săi cu privire la o posibilă legătură între acesta și trombozele semnalate la unii dintre pacienții care au fost imunizați cu el.

Anunțul Agenției a fost făcut la doar câteva ore după ce Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA, a dezvăluit că ar exista o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge observate după administrarea serului.

„În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul, cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie (..) Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin”, a spus oficialul EMA. Instituția, care are sediul la Amsterdam, în Olanda, a transmis, printr-un comunicat, că Agenția Europeană a Medicamentului „nu a ajuns încă la o concluzie, iar analiza este în desfășurare”.

Raportul EMA dă asigurări cetățenilor că vaccinul AstraZeneca este sigur și prezintă mai puține riscuri decât beneficii
Vaccinul AstraZeneca

La mijlocul lunii martie, reprezentanții EMA declarau, după ce mai multe ţări europene hotărâseră să suspende temporar imunizările, că beneficiile vaccinului AstraZeneca erau mai mari decât riscurile și că utilizarea serului era considerată sigură și eficientă. Agenţia Europeană a Medicamentului recunoștea posibilitatea existenței unei legături cu cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge, anunțând că va face noi recomandări la şedinţa din această săptămână a comitetului său de securitate.

Valeriu Gheorghiță: „Se poate ajunge în orice scenariu”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat, marți, că România așteaptă noile recomandări ce vor fi anunțate în următoarele zile de EMA, precizând că, în acest moment, nu se pune problema retragerii vaccinului.

„Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședința. După, vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare. Sperăm să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul e clar: așteptăm decizia EMA și recomandările. În funcție de recomandări, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, care e prioritară. Se poate ajunge în orice scenariu”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Gheorghiță a adăugat că, în funcție de recomandările Agenției Europene a Medicamentului, România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...