Țara în care aurul crește în copaci: dacă vrei să te îmbogățești, e soluția perfectă

Gabriel Peneș 27.03.2023, 13:39
Țara în care aurul crește în copaci: dacă vrei să te îmbogățești, e soluția perfectă

Țara în care aurul crește în copaci. Poți să uiți de minele de aur sau de pepitele recoltate cu greu din apa râurilor. Căutătorii de aur au la îndemână o sursă naturală pentru a aduna prețiosul metal, mai precis un arbore ce crește doar într-o anumită zonă a lumii. În plus, prezența sa poate semnala o comoară mult mai mare decât cea care se regăsește în frunzele sale.

Țara în care aurul crește în copaci

Căutătorii de aur trebuie doar să analizeze copacii dacă vor să dea de urma vreunui filon din prețiosul metal. Și asta, pentru că anumiți arbori extrag aurul cu rădăcinile lor, iar elementul chimic se regăsește în frunzele lor. Acest lucru se întâmplă în vestul Australiei, unde un grup de cercetători australieni a descoperit particule de aur în frunze de eucalipt, scrie iflscience.com.

Oamenii de știință au găsit respectivele particule într-o variantă unică de eucalipt, Eucalyptus marginata.  Experții de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) au făcut această descoperire în regiunea Kalgoorlie, o zonă bogată în resurse din vestul Australiei, în care s-au descoperit numeroase zăcăminte de aur la finalul secolului al XIX-ului.

Acest fenomen ar putea indica faptul că la câţiva metri adâncime faţă de copaci ar putea fi îngropate zăcăminte ale metalului preţios. Și asta, deoarece arborele de eucalipt are rădăcini imense, ce pot ajunge și până la 40 de metri adâncime în sol.

Țara în care aurul crește în copaci dacă vrei să te îmbogățești, e soluția perfectă
Frunzele eucaliptului ce crește doar în sud-vestul Australiei conțin particule de aur, acesta fiind semnul existenței unui filon mult mai consistent din metalul prețios ascuns sub pământ

Dacă vrei să te îmbogățești, e soluția perfectă

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv mare care folosește raze X, denumit sincrotron. Cu ajutorul acestuia, specialiștii au reușit să cerceteze în detaliu materia.

Unul dintre experţi, dr. Mel Lintern, geochimist la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia a declarat că „noi credem că acești copaci acţionează ca o pompă hidraulică”. Astfel, prin intermediul rădăcinilor, odată cu apa din sol sunt absorbite și particule mici de aur dizolvate.

Cercetătorii punctează însă că aurul se găsește în cantitate mică în frunzele de eucalipt. Așa cum aprecia dr. Lintern, pentru a confecţiona un inel de aur sunt necesari 500 de copaci plasați pe zăcăminte de aur. Cu toate acestea, la o adâncime de aproximativ 30 de metri, comorile de aur îngropate sunt mult mai mari.

Modalitatea folosită în descoperirea aurului ar putea contribui la găsirea zăcămintelor de metale preţioase mult mai ușor, micșorând astfel valoarea cheltuielilor, dar și distrugerea mediului înconjurător, subliniază dr. Lintern. Totodată, tehnica ar putea fi eficientă în găsirea zăcămintelor de fier, plumb sau cupru.

Din păcate, aurul din frunzele de eucalipt se poate vedea doar la microscop şi nu poate fi observat direct de către ochiul uman.

Nu este o noutate faptul că plantele absorb minerale, precum aurul, prin frunzele sale, însă niciun cercetător nu a reuşit să descopere pănâ acum că aceste minerale provin din depozite adânci din pământ şi nu din depozite de suprafaţă.

În 2019, o companie a descoperit aur în sudul Australiei, datorită unui „pont” oferit tot de copaci. Filonul lung de 6 metri a fost găsit la o adâncime de 44 de metri și conținea 3,4 grame de aur la tona de materiale. Remarcabil este faptul că zăcământul a fost descoperit la mai puțin de 500 de metri de o altă cunoscută sursă de aur din regiune.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....