Țara din Europa care le cere oamenilor să își arunce telefoanele, dacă sunt „chinezești”. Care este motivul

Ioana Bucur 08.10.2021, 23:57
Țara din Europa care le cere oamenilor să își arunce telefoanele, dacă sunt „chinezești”. Care este motivul

Anunț fără precedent făcut de autoritățile unei țări din Europa. De ce li se cere oamenilor să își arunce telefoanele mobile, dacă sunt „chinezești”.

„Aruncați-vă telefoanele chinezești!”

Cetățenii au fost sfătuiți să renunțe la telefoanele mobile făcute de producători din China și să nu cumpere altele de la aceleași companii, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării din Lituania.

Un raport prezentat de Centrul Național de Securitate Cibernetică a testat telefoanele mobile cu 5G ale celor mai mari producători chinezi și a precizat că un aparat marca Xiaomi avea o software de cenzură încorporat în timp ce un model Huawei prezenta puncte slabe în ceea ce privește securitatea.

Cenzura despre care se vorbește în document era rezultatul unui software instalat într-un telefon Xiaomi ce putea detecta și cenzura sintagme precum „Libertate pentru Tibet”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „Democrație”. Lista conține 449 de cuvinte interzise.

Experții în securitate cibernetică au notat că funcția fusese dezactivată pentru aparatele vândute în Europa, dar că ar putea fi activată oricând, de la distanță.

„Recomandarea noastră este să se evite achiziția de telefoane noi chinezești. În plus, oamenii sunt sfătuiți să scape de cele pe care le au deja cât mai repede”, a transmis Margiris Abukevicius, citată de BBC.com.

Țara din Europa care le cere oamenilor să își arunce telefoanele, dacă sunt „chinezești”

„Compania noastră respectă normele GDPR”

Cele două companii vizate de raport au negat cu vehemență acuzațiile. Reprezentanții Huawei au transmis că datele utilizatorilor nu au fost transmise către surse externe, iar cei de la Xiaomi au precizat că nu cenzurează în nicio formă comunicațiile.

„Aparatele Xiaomi nu cenzurează comunicarea utilizatorilor, în niciun fel. Xiaomi nu a restricționat sau blocat niciodată activitatea personală a celor care ne folosesc smartphone-urile. Compania noastră respectă normele GDPR”, a transmis un reprezentant al companiei din China, pentru sursa citată.

Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat pentru BBC că respectă legile și reglementările țărilor în care operează și acordă prioritate securității cibernetice și confidențialității.

„Datele nu sunt procesate niciodată în afara dispozitivului Huawei. AppGallery colectează și procesează doar datele necesare pentru a permite clienților săi să caute, să instaleze și să gestioneze aplicații terțe, în același mod ca și alte magazine de aplicații”, a transmis un reprezentant al companiei, pentru BBC.

Raportul a apărut pe fondul tensiunilor în creștere dintre Lituania și China. Luna trecută, China a cerut Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing și a spus că își va retrage trimisul de la Vilnius.

Conflictul dintre cele două state a început după ce Taiwanul a anunțat că ambasada sa în Lituania se va numi Biroul Reprezentativ al Taiwanului. Alte ambasade ale Taiwanului din Europa și Statele Unite folosesc numele capitalei țării, Taipei, pentru a evita o referire la insula însăși, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...