Țara din care România începe să cumpere trenuri. Vor putea circula și cu 160 km/h

Beatrice Dumitru 14.02.2023, 09:00

Românii ar putea călători cu trenul mai rapid și în condiții mai bune din luna decembrie 2023, după ce primele garnituri electrice vor ajunge în România la vară și vor intra în perioada de testare. Trenurile vor putea circula cu o viteză de 160 km/h. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis noi informații în legătură cu garniturile care vor ajunge în România în acest an.

Țara care produce trenuri pentru România

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că un număr de 37 de trenuri electrice produse într-o țară din Europa pentru România urmează să fie testate la noi. Prima garnitură de acest fel urmează să ajungă la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei în luna iulie 2023, a doua va sosi în luna august și va fi supusă testelor pe liniile CFR, în timp ce al treilea tren va fi livrat către ARF, iar în decembrie 2023 va fi introdus în exploatare pe reţeaua feroviară din România.

Trenurile produse în Polonia vor circula cu o viteză maximă de 160 de km/h și vor fi unele moderne care se ridică la standardele europene. Garniturile vor avea șase vagoane cu 351 de locuri disponibile pentru pasageri și vor fi dotate cu aer condiționat și internet. De asemenea, vor fi amenajate spații speciale pentru persoanele cu dizabilități.

Țara din care România începe să cumpere trenuri. Vor putea circula și cu 160km/h
Trenurile produse în Polonia vor circula cu160 km/h. Sursa foto: Facebook / ARF

Pe ce rute vor circula trenurile

Trenurile electrice vor lega Bucureștiul de cele mai mari orașe din România, unde sunt localități care au amenajate linii electrificate. Este vorba de Constanța, Brașov, Cluj, Iași și Timișoara. Cele 37 de trenuri electrice costă peste două miliarde de lei, iar finanțarea proiectului este asigurată din fonduri ruropene nerambursabile și de la bugetul statului.

Trenurile vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale țării, dar vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată”, a transmis ARF pe pagina de Facebook.

ARF a mai informat că în perioada 8-10 februarie 2023, o echipă a autorității, formată din membri ai proiectului privind achiziția a 37 rame electrice inter-regionale (RE-IR), a efectuat o vizită tehnică la fabrica ALSTOM de la Katowice, din Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...