Țara din America de Sud unde găsești vârful Sinaia sau râul Ureche. De ce sunt foarte multe nume românești

Elena Avramescu 24.07.2022, 10:44
Țara din America de Sud unde găsești vârful Sinaia sau râul Ureche. De ce sunt foarte multe nume românești

Atunci când auzi de râul Ureche sau vârful Sinaia te gândești automat la locuri din România, însă surpriza cea mare este faptul că acestea se găsesc în America de Sud, mai precis în Țara de Foc, care este un grup de insule localizate la capătul din sud al Americii de Sud, despărțită de continentul american prin strâmtoarea Magellan.

Formele de relief din America de Sud cu denumiri românești

Toate aceste insule ale Țării de Foc au în total o suprafață de 73.746 km², iar multe multe dintre formele de relief din Țara de Foc (Tierra del Fuego) poartă denumiri românești, spre surprinderea multora. Tierra del Fuego se găsește între Argentina și Chile, unde în partea estică a insulelor trăiesc aproximativ 151.000 de argentinieni, iar în partea vestică găsim aproximativ 100.000 de chilieni. Însă cum s-a ajuns la așa ceva? Se pare că „vina” îi aparține lui Julius Popper, un explorator român, a fost cel care care a ajuns printre primii europeni în aceste zone.

Ce puțini oameni știu despre Julius Popper este faptul că a fost un mare cartograf, și nu doar un căutător de aur, de aceea multe din denumirile geografice existente în Țara de Foc sunt denumiri românești, iar câteva exemple sunt râul Ureche, râul Rosetti, munții Lahovary, Manu și Rosetti, Cordiliera Carlos I al Romaniei sau Lacul Broșteni.

În plus, ce este extrem de interesant este faptul că munții aflați la vest de golful San Sebastian poartă numele de scriitoare al Reginei Elisabeta I a României, Carmen Sylva și fix în acest loc există și vârful Sinaia, după orașul din România unde a fost construit Castelul Peleș, reședința de vară a familiei Regale.

Tara din America de Sud unde gasesti varful Sinaia sau raul Ureche
Tara de Foc din America de Sud

Expedițiile acestuia au început la data de 7 septembrie 1886, când Julius Popper s-a îmbarcat pe un vapor englez care venea de la Montevideo, către orașul Punta Arenas. Acesta planifica să ajungă în Țara de Foc pentru a căuta aur, zăcământ pe care l-a și găsit în cantități uriașe, însă asta nu este tot ce a găsit.

„Ținând cont de caracterul general al țării (Țara de Foc), înclin să cred că viitorul său este reprezentat de două industrii importante. Prima dintre ele, cea mai productivă, constă în exploatarea zăcămintelor aurifere și va servi pentru introducerea celei de-a doua, mai pozitivă și fecundă, care este creșterea ovinelor”, a notat Julius Popper la acea vreme.

Tara din America de Sud unde gasesti varful Sinaia sau raul Ureche
Julius Popper

Astfel că autoritățile argentiniene i-au spus lui Julius Popper că ar fi bine să colonizeze insula, însă acesta a fost nevoit să-i înfrunte în mai multe conflicte pe chilienii care erau deja de ani buni în Țara de Foc. Așadar  și-a făcut propria armată pentru a face față atacurilor chiliene.

Deoarece a obținut multe victorii, acest lucru i-a consolidat poziția, iar ca o dovadă a puterii sale, Julius Popper și-a atribuit puteri rezervate în mod normal autorităților statului. Tocmai de aceea a reușit să bată moneda, cea care îi poartă numele, iar mai târziu ar fi extras din Țara de Foc nu mai puțin de 600 kilograme de aur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...