Cine este primul român care a mâncat înghețată. E cunoscut în istorie, se întâmpla în urmă cu sute de ani

Badea Violeta 08.12.2021, 09:45
Cine este primul român care a mâncat înghețată. E cunoscut în istorie, se întâmpla în urmă cu sute de ani

Adori înghețata? Ei bine, atunci ai nimerit unde trebuie! În acest articol îți vom dezvălui cine a fost primul român care s-a bucurat de gustul minunat al acestui desert, dar și cum a luat naștere acest preparat extrem de apreciat în toată lumea. Istoria ei începe în urmă cu sute de ani și nu a fost inventată de italieni, așa cum crede multă lume.

Unde a apărut înghețata prima oară

Istoricii au descoperit că prima înghețată a apărut în anul 3000 î. de Hr. în China antică. Ce-i drept, desertul era total diferit față de cum este în zilele noastre. Prima înghețată a fost, de fapt, gheață mărunțită combinată cu sucuri de fructe.

Această variantă era întâlnită și în desertul Sahara, din Egiptul antic, în timpul primei dinastii din 2890 î. de Hr. Acum, mulți se întreabă de unde aveau oamenii gheață, fiindcă primele mașini de refrigerare au apărut abia la începutul secolului XIX.

Ei bine, aceștia așezau tăvi subțiri de lut cu apă pe paturi de paie, care înghețau peste noapte, deoarece erau temperaturi extrem de scăzute. Mai târziu, grecii antici au început să adauge mai multe arome în înghețată. De regulă, aceștia foloseau miere şi vin.

Constantin Brancoveanu este primul roman care a mancat inghetata
Constantin Brancoveanu este primul roman care a mancat inghetata

Primul român care s-a bucurat de gustul înghețatei

Prima înghețată cremoasă a apărut în jurul anului 200 d. de Hr., în China. Desertul a fost obținut din lapte congelat amestecat cu budinca de orez. În anul 1295, preparatul a ajuns și în Europa datorită exploratorului venețian Marco Polo. El este cel care a adus înghețata în Italia.

Mai târziu, desertul minunat a fost adus și în Franța de regalitatea italiană, când Catherine de Medici s-a căsătorit cu regele francez Henric al II-lea, în 1533. Treptat, desertul a ajuns și la oamenii de rând. Acesta se găsea în cafenelele din Paris în anii 1700. Ulterior, înghețata s-a răspândit și în celelalte țări de pe continent.

Primul român care a mâncat acest desert a fost Constantin Brâncoveanu. Se spune că acesta deținea o ghețărie săpată în pământ. Unul dintre slujitorii săi se îngrijea ca întotdeauna să existe apa, fructe și vin, creme înghețate și siropuri delicioase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...