Comoara secretă de la Castelul Peleş. Ce se ascunde sub castelul din Sinaia

Nicu Stan 11.06.2021, 19:48
Comoara secretă de la Castelul Peleş. Ce se ascunde sub castelul din Sinaia

Comoara secretă de la Castelul Peleş. Ce se ascunde sub castelul Peleș din Sinaia. Incredibilul secret, dezvăluit în articolul de mai jos.

De ce îi era frică lui Nicolae și Elenei Ceaușescu să intre în Castelul Peleș. Ce auziseră aceștia

Comoara secretă de la Castelul Peleş. Castelul Peleș din Sinaia, el însuși o comoară, ascude mai multe secrete. Construit ca reședință de vară, Castelul Peleș era invidiat de familiile regale din toată Europa. Puțini sunt aceia care știu ce s-a întâmplat, de fapt, în momentul în care a fost așezată prima piatră de temelie a Castelului. Soților Ceaușescu le-a fost fircă să intre în în castelul Peleș după ce au aflat.

Povestea incredibilă a Castelului Peleș din Sinaia a început în 1866, când principele Carol I, de curând ales domn al României, se îndrăgostește de peisajele din Sinaia, care era, la vremea aceea, un mic sat de munte numit Podul Neagului.

Castelul Peles contine o comoara la piatra de temelie
Castelul Peles contine o comoara la piatra de temelie

Carol I a ales personal locul de construcție pentru Castelul Peleș

Acela a fost momentul în care a decis construirea castelului Peleș din Sinaia, într-un loc retras și foarte pitoresc: Piatra Arsă. Astfel, în 1872, Carol I cumpără terenul necesar, de 1.000 de pogoane. Ca să poată plăti pământul și construcția, regele a fost nevoit să își vândă o moșie din Germania.

Lucrările au debutat un an mai târziu, sub îndrumarea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman. Nu mai puțin de 300 de muncitori au luptat, timp de 2 ani, să stăpânească elementele capricioase ale terenului de munte, precum cursurile subterane de apă și alunecările de teren. Toate lucrările Castelului Peleș din Sinaia au fost supravegheate, din apropiere, de Carol I.

Cum a fost construit Peleșul, care era atmosfera pe șantier

”Italienii lucrau la zidărie, românii cărau materialele, ţiganii duceau piatra şi varul, albanezii şi grecii ciopleau piatră, germanii şi ungurii lucrau la lemnărie, turcii ardeau cărămidă, se aflau maeştri polonezi şi vătafi cehi, francezii desenau, englezii măsurau.

Astfel încât la această clădire se întâlneau 100 de costume naţionale deosebite şi se auzeau vorbindu-se 14 limbi”, este descrierea pe care o face chiar Regina Elisabeta, despre lucrările la care participau meșteri din toată lumea, pentru ridicarea Castelului Peleș.

Ce s-a pus la temelia Castelului. Comoara de la Castelul Peleș

Ceremonia oficială de punere a pietrei de temelie a avut loc la 2 ani după începerea construcției, în 1875. La fundația Castelului Peleș au fost depuse două pergamente, așezate într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb, precum și o colecție de monede de aur de 20 de lei, bătute în număr redus, ce pot fi considerate comoara de la Castelul Peleș.

Pergamentele conțin declarația de intenție și actul de fundație al clădirii și se află tot acolo, alături de comoara de la Castelul Peleș.

De ce le era frică Ceușeștilor de Castelul Peleș

Nicolae și Elena Ceaușescu s-au ferit să intre în Peleș fiindcă fuseseră mințiți că imobilul conține o cioupercă la interior. Au fost mințiți pentru a nu se muta acolo și să înceapă să facă modificări.

Mai multe detalii despre Castelul Peleș pe stiridinlume.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe