Ţara care îşi schimbă capitala. Un oraş uriaş a fost construit de la zero: 714 kilometri pătrați, 29 de ministere şi 20 de cartiere rezidențiale

Ana Anitoiu 18.03.2021, 17:40
Ţara care îşi schimbă capitala. Un oraş uriaş a fost construit de la zero: 714 kilometri pătrați, 29 de ministere şi 20 de cartiere rezidențiale

O țară își schimbă capitala, mutând-o într-un oraş uriaş ce a fost construit de la zero și la care încă se lucrează de zor pentru a fi puse la punct ultimele detalii. Primii funcționari se vor stabili acolo în vara acestui an. În total, 6,5 milioane de oameni vor locui în 20 de noi cartiere rezidențiale ce au fost pregătite.

Cum arată orașul uriaș construit de la zero pentru a devenit noua capitală

Această schimbare impresionantă se va întâmpla în Egipt. Orașul construit de la zero se va numi chiar ”Noua Capitală” și este situat la 45 de kilometri distanță de fosta capitală, Cairo. Are o suprafață de 714 kilometri pătrați, 29 de ministere și alte instituții, un district guvernamental de locuințe și 20 de cartiere rezidențiale. Deși primii funcționari vor ”fura startul” și se vor muta acolo în această vară, orașul va fi deschis oficial de abia la finalul anului.

Noua Capitală a Egiptului nu va arăta ca un oraș oarecare, mai ales că va funcționa cu tehnologie inteligentă, departe de haosul din Cairo. O monoșină va traversa cartierul comercial, în apropierea căruia se află un turn central zgârie-nori, de 385 de metri înălțime, ce în prezent este aproape finalizat. În spatele acestuia se află un parc cu o suprafață de 10 de kilometri pătrați ce duce la o moschee imensă, a cărei construcție nu s-a încheiat. În plus, nu vor lipsi un sector diplomatic, universități și unele facilități de agrement. Mai mult, ministerele se vor afla pe un bulevard al lor, fiind așezate similar cu templele faraonilor.

Tara care isi schimba capitala. Un oras urias a fost construit de la zero: 714 kilometri patrati, 29 de ministere si 20 de cartiere rezidentiale
Noua Capitala a Egiptului

Lucrările la Noua Capitală, suspendate în urmă cu șase ani

Lucrările la Noua Capitală au fost suspendate în urmă cu șase ani, în 2015. După ce finanțările Emiratelor Arabe Unite au scăzut, au acționat atât guvernul, cât și armata Egiptului. Acestea au preluat costurile estimate la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază a proiectului. În plus, au fost asigurate mai multe împrumuturi și finanțări străine. Apoi, pandemia de coronavirus a provocat o încetinire a ritmului de construcție, potrivit Știri din Lume.

”Rata de finalizare a primei faze este de 60% la toate proiectele incluse”, a spus Khaled el-Husseiny, purtător de cuvânt al noii capitale a Egiptului, care a precizat că transferarea funcționarilor și a instituțiilor publice urmează să înceapă în luna iulie a acestui an.

Descoperire impresionantă în Egipt

O descoperire impresionantă a fost făcută în Egipt de arheologii unei misiuni franco-norvegiene care au făcut săpături de mai mult de zece ani în situl Ganoub Kasr al-Agouz (GQA). Mai exact, aceștia ar fi descoperit vestigiile celei mai vechi mănăstiri creştine identificată vreodată, datată din secolul al IV-lea.

Ansamblul de la Ganoub Kasr al-Agouz este în stare excelentă de conservare, în ciuda câtorva jafuri, ceea ce îl face un sit istoric extrem de important în studiul primelor comunităţi creştine din Egipt. Situl monahal a rămas semi-abandonat de-a lungul secolului VI, iar o perioadă a fost reocupat de o populaţie de păstori, în secolele VII-VIII.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...