Cea mai veche fabrică de bere din lume. A fost descoperită în afară Europei, are peste 5.000 de ani

Redacția IMPACT 21.02.2021, 16:28
Cea mai veche fabrică de bere din lume. A fost descoperită în afară Europei, are peste 5.000 de ani

Cea mai veche fabrică din lume, despre care se crede că ar avea peste 5 000 de ani, a fost descoperită în situl funerar Abydos din sudul Egiptului.

Cea mai veche fabrică de bere din lume

Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Turismului și Antichităților, arheologii au descoperit o fabrică de bere cu o vechime de peste 5 000 de ani.

Misiunea arheologică comună egipteano-americană, condusă de dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, și de dr. Deborah Vischak, de la Universitatea Princeton, care lucrează în Abydos, Sohag, a descoperit ceea ce se crede că este cea mai veche fabrică de bere de mare producție din lume”, a declarat ministerul într-un comunicat citat de Science Alert.

Fabrica de bere „datează probabil din era regelui Narmer”, spune Mostafa Waziry, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt. Regele Namer a fondat prima dinastie și a unificat Egiptul de Sus și de Jos, acum mai bine de 5 000 de ani.

De existența fabricii se știe de mai bine de 100 de ani. Ea a fost dezvăluită la începutul secolului al XX-lea de către o echipă de arheologi britanici, însă locația nu a fost identificată cu precizie niciodată. Potrivit sursei citate mai sus, echipa comună egipteano-americană „a reușit să o re-localizeze și să-i descopere conținutul”.

Fabrica era formată din opt zone mari folosite drept „unități pentru producția de bere”, mai spune Mostafa Waziry. Fiecare zonă însuma aproximativ 40 de vase din lut, amplasate pe două rânduri.

Câte bere produceau egiptenii

Pentru producerea berii, era folosit un amestec de cereale și apă, încălzit în cuve, fiecare bazin „fiind ținut pe loc de pârghii din lut așezate vertical sub formă de inele”.

Studiile au arătat că berea a fost produsă la scară largă, cu aproximativ 22.400 de litri fabricați „la un moment dat”, spune Dr. Matthew Adams, de la Universitatea New York, care conduce misiunea arheologică comună.

Fabrica de bere „ar fi putut fi construită în acest loc special pentru ritualurile regale care aveau loc în interiorul facilităților funerare ale regilor Egiptului. În timpul săpăturilor în aceste facilități s-au găsit dovezi privind utilizarea berii în ritualuri de sacrificiu”, mai arată sursa citată.

Nu este prima dovadă descoperită, despre modul de viață al egiptenilor . În 2000, o echipă de arheologi americani a scos la lumină în Abydos cel mai vechi exemplu cunoscut al unei vechi bărci egiptene, datând din prima dinastie faraonică în urmă cu aproximativ 5 000 de ani.

În 2015, mai multe fragmente de ceramică au fost descoperite pe un șantier din Tel Aviv. Acestea erau folosite pentru fabricarea berii și aveau o vechime de 5 000 de ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe