Țara care are un spion în parlamentul britanic. Anunțul clar făcut de serviciile de securitate

Ioana Bucur 13.01.2022, 20:00
Țara care are un spion în parlamentul britanic. Anunțul clar făcut de serviciile de securitate

Nu este nicio replică a vreunui personaj dintr-un film de acțiune, este un avertisment cât se poate de oficial. Serviciul de Informaţii Interne, celebrul MI5, a făcut un anunț îngrijorător, la cel mai înalt nivel de securitate. Aceasta este țara care are un spion în Parlamentul britanic. Ce le-a transmis deputaților englezi președintele Camerei Comunelor, sir Lindsay Loyle.

Spion în Parlamentul britanic

Serviciul britanic de Informații Interne, MI5, a dezvăluit că în Parlamentul britanic există și acționează un spion, misiunea acestui agent al serviciilor secrete străine fiind influențarea procedurilor legislative, anunță postul de televiziune Sky News.

Preşedintele Camerei Comunelor, sir Lindsay Loyle, i-a informat pe deputații britanici că o femeie „se implică în activităţi de interferenţe politice în numele Partidului Comunist Chinez, prin interacţiuni cu parlamentari britanici”.

Spionul ar acționa în numele unui grup de lobby politic al minorităţii chineze din Marea Britanie.

Iain Duncan Smith este liderul grupului Partidului Conservator din Camera Comunelor și a fost vizat de sancțiuni impuse de Beijing din cauza criticilor faţă de încălcarea drepturilor etnicilor uiguri din China. Smith a precizat că avertismentele au venit de la Serviciul britanic de Informaţii Interne (MI5), mai notează sursa citată de Mediafax.

„Înţeleg că preşedintele Camerei Comunelor a fost contactat de MI5 şi avertizează deputaţii că există un agent al Guvernului chinez activ aici, în Parlament, colaborând cu un membru al Parlamentului, în mod evident pentru acţiuni subversive asupra proceselor politice de aici.

În calitatea de membru al Parlamentului sancţionat de Guvernul chinez, eu cred că este o problemă gravă”, a afirmat Iain Duncan Smith.

Tara care are un spion in parlamentul britanic. Anuntul clar facut de serviciile de securitate

Danemarca, într-o situație similară

Și serviciile daneze de informații, PET, s-au declarat îngrijorate din pricina creșterii spionajului pe teritoriul acestei ţări scandinave.

„Un anumit număr de stat străine desfăşoară în mod activ activităţi de informaţii împotriva Danemarcei, iar ameninţarea spionajului a crescut în ultimii ani”, se transmite într-un comunicat PET.

Amenințarea, se precizează în document, provine, în principal, din Rusia, China și Iran.

„China depune eforturi mari să transfere tehnologie şi cunoaştere de vârf în China”, declară cotidianului Politiken şeful contraspionajului din cadrul PET Anders Henriksen.

Potrivit lui Anders Henriksen, există o ameninţare latentă în anumite schimburi universitare „Anumite tipuri de cercetare care, chiar într-un stadiu foarte precoce, ar putea fi folosite în scopuri militare ar putea ridica probleme”, subliniază el.

Politiken dezvăluia la începutul verii că cel puţin 30 de cercetători din Danemarca au fost recrutaţi în cadrul programului chinez „1.000 de talente”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...