Țara care a renunțat la benzină și motorină. Se înmatriculează aproape doar mașini electrice

Stan Filon 03.01.2023, 15:40
Țara care a renunțat la benzină și motorină. Se înmatriculează aproape doar mașini electrice

Norvegia este țara care aproape că a renunțat la autoturismele pe benzină și motorină. Cifrele de autoturisme electrice sunt unele cu adevărat impresionante, iar populația continuă să facă tranziția de la autoturismele propulsate cu ajutorul combustibililor tradiționali, la cele propulsate electric.

Țara care a renunțat la benzină și motorină

Vânzările de autoturisme electrice a explodat pur și simplu în Norvegia. Precedentul record, stabilit în 2021, a fost spulberat în anul 2022. Aproape 80% din autoturismele noi înmatriculate în Norvegia în 2022 au fost unele electrice!

Maşinile electrice domină fără drept de apel piaţa vânzărilor de autoturisme noi de pasageri în ţara nordică, transmite agenţia AFP. În 2022, în Norvegia s-au vândut 138.265 de maşini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, față de precentul record de 64,5%. Datele de la Consiliul de informare privind traficul rutier arată că lider de piaţă este producătorul american Tesla, cu o cotă de 12,2%.

Tara care a renuntat la benzina si motorina
Tara care a renuntat la benzina si motorina

Tesla Model Y, cea mai vândută mașină

Explicația pentru numărul și mai mare de înmatriculări auto de mașini electrice în 2022 poate fi și faptul că mulţi norvegieni s-au grăbit să-şi cumpere o astfel de mașină în luna decembrie, înaintea unei schimbări fiscale care va face aceste achiziţii mai scumpe.

Începând cu 1 ianuarie, scutirea de TVA (25%) la achiziţionarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preţ de achiziţie de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depăşesc acest plafon fiind supuse impozitării.

Tesla Model Y a reprezentat 11,5% din vânzări, grupul deţinut de Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări atins în 1969 de legendarul Volkswagen Beetle. În comparație cu Norvegia, la nivelul Uniunii Europene cifrele arată cu mult diferit. După primele nouă luni din 2022, maşinile electrice au reprezentat numai 8,6% din noile înmatriculări. Autoritățile din Norvegia și-aupropus ca toate maşinile noi să aibă emisii zero – electrice sau cu hidrogen – începând cu 2025, datorită în special unei impozitării foarte favorabile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...