Ministrul Mediului, acuzații dure către Blue Air: „Măsura a fost absolut nejustificată. O companie serioasă nu face asta”

Elena Avramescu 15.09.2022, 09:05
Ministrul Mediului, acuzații dure către Blue Air: „Măsura a fost absolut nejustificată. O companie serioasă nu face asta”

Ministrul Mediului a decis să intervină în scandalul Blue Air, care a revoltat întreaga țară. Astfel că Tanczos Barna a acuzat compania aeriană de faptul că nu a procedat deloc corect și etic atunci când a anulat zborurile, folosindu-se de scuza executărilor silite de către AFM.

Tanczos Barna nu este de acord cu măsurile luate de Blue Air

În plus, ministrul Mediului afirmă că suma de peste 28 de milioane de lei datorată de compania Blue Air bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) este uriașă. Acesta reamintește faptul că Blue Air a mai avut conturile blocate de AFM, însă nu a sistat zborurile, așa cum a făcut acum.

„Repet ce am spus atunci: măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită, în jumătate de oră după primirea veştii de la bancă. A doua zi, avioanele ar fi putut zbura, din punctul meu de vedere.

Blue Air nu a contestat creanţa niciodată, discuţiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondenţe pe solicitare de documente pentru a porni un proces de eşalonare, aceste documente nu au venit la AFM. Au ajuns imediat după ce a făcut acel apel să se adreseze AFM, să aducă documentele, să ceară şi s-a aprobat o eşalonare şi au fost deblocate conturile a doua zi”, a declarat ministrul Mediului pentru la Digi 24.

Tanczos Barna a vorbit și despre eşalonarea unei datorii de 28,7 de milioane de lei pe o perioadă de un an.

„Niciun funcţionar public nu-şi permite să nu ia măsuri de notificare, de punere în întârziere şi, dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt cu executarea silită”, a mai spus ministrul Mediului.

Barna crede că Blue Air nu pune problema așa cum trebuie și chiar încearcă în mod aberant să dea vina pe statul român, fiind inutilă discuţia conform căreia s-ar încerca scoaterea de pe piaţă a companiei.

În cursul zilei de vineri, compania aeriană low-cost Blue Air a anunţat că ar urma să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022, iar decizia se bazează pe posibilitatea societăţii de a rambursa tuturor pasagerilor afectaţi sumele datorate şi de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei.

Cine conduce compania Blue Air
Avion Blue Air

Mai mult de 50 de pasageri români sunt blocaţi în Cipru

50 de turiști care aveau bilete cumpărate la Blue Air încă se află în încapacitatea de a reveni în țară. Turiștii se află în Cipru și au sperat că vor primi ajutor de la consulatului României, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, fost întrebat ce se va întâmpla cu turiştii aflaţi în Cipru au cerut ajutorul ambasadei în scandalul Blue Air, iar rspunsul acestuia a luat prin surprindere pe toată lumea.

„Există un număr de peste 50 de solicitări înregistrate în acest moment la secţia consulară. Dar nu ştim cum vom da curs acestor solicitări, pentru că până la urmă aceste zboruri de repatriere au însemnat o soluţie la o criză pe care, sigur, nu şi-a dorit-o nimeni, dar nu pot continua la nesfârşit.

Este vorba de chestiuni private şi nu este vorba de chestiuni care angajează responsabilitatea statului. Cu alte cuvinte, cred că românii vor trebui, încet-încet, să se descurce singuri, nu neapărat să apeleze la asistenţa statului, pentru lucruri care ţin de chestiuni private: drumuri, vacanţe şi aşa mai departe”, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

Dan Mihalache a ținut să mai menționeze faptul că statul român are datorii mari din cauza războiului purtat de vecini, catastrofelor naturale și crizelor umanitare, de aceea fiecare persoană, atuni când se confruntă cu o situaţie care ţine de un contract privat, trebuie să se înveţe să-și gestioneze singură problemele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...