Cum se apără Tanczos Barna în scandalul finanțărilor de la Budapesta. „Sunt pentru toți cetățenii României”

Andra Daoud 10.08.2022, 16:01
Cum se apără Tanczos Barna în scandalul finanțărilor de la Budapesta. „Sunt pentru toți cetățenii României”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacționat în scandalul momentului, cel al finanțărilor de la Budapesta. Ministrul spune că fondurile ajunse în România sunt finanțări legale, de care pot beneficia toți cetățenii României, chiar dacă nu există un acord între Guvernul de la București și cel de la Budapesta. Ce spune ministrul despre folosirea banilor în scop politic.

Tanczos Barna, reacție în scandalul finanțărilor de la Budapesta

Mai multe fundații și asociații conduse de lideri din UDMR sau apropiați ai lor ar fi primit în ultima perioadă finanțări din partea guvernului maghiar. Printre fundațiile care au beneficiat de ajutor s-ar număra și una condusă de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Banii ar fi ajuns în Transilvania de la Budapesta, prin intermediul Fundației Mens Sana de la Miercurea Ciuc, condusă de Barna.

Astfel, o parte din bani au fost folosiți pentru a se construi în localitatea natala a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, proiect finanțat de Guvernul maghiar. Tot prin intermediul fundației Mens Sana ar fi ajuns și 2,3 milioane de euro de la Budapesta la dotarea unui centru de chirurgie intervențională la spitalul din Miercurea Ciuc. În acest context, ministrul Tanczos Barna a simțit nevoia să aducă unele lămuriri.

„Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat aceste fundații finanțări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Toate patinoarele sunt deschise pentru cei care vor să patineze. Investiția pentru intervenții chirurgicale la spitalul din Miercurea Ciuc este pentru toți cetățenii României”, a declarat politicianul.

Cum se apara Tanczos Barna in scandalul finantarilor de la Budapesta. Sunt pentru toti cetatenii Romaniei
Ministrul Mediului a vorbit despre fondurile primite de la Guvernul Ungariei

„Nu vorbim de finanțări ilegale”

Ministrul Mediului a vorbit și despre faptul că nu există un acord între Guvernul românesc și cel maghiar, însă a specificat că nu este vorba despre finanțări ilegale și că, dacă autoritățile vor considera că este nevoie de un astfel de acord pentru investirea banilor, cu siguranță acesta va exista.

„Nu vorbim de finanțări ilegale, dacă se consideră la nivel diplomatic că e nevoie de un acord cu siguranță acel acord va exista între MAE din România și MAE din Ungaria. Dacă e necesar, cu siguranță va exista.”, a mai precizat Barna.

Cât despre criteriile pe baza cărora sunt acordate aceste fonduri, ministrul Mediului a spus că nu știe care sunt acestea. El a specificat însă că UDMR nu a folosit niciodată bani de la guvernul Ungariei în scol politic.

„Nu știu care sunt criteriile. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din județul Harghita și am primit finanțare. Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria, nu a beneficiat de finanțare niciodată și banii primiți pentru aceste activități nu au fost folosiți niciodată pentru activități politice sau cu scop politic.”, a mai precizat Tanczos Barna, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria.

Urmăriți Impact.ro și pe