Talonul de pensie, schimbare radicală începând cu 9 aprilie. Toți pensionarii din România trebuie să știe

Mihnea Tălău 08.04.2023, 19:15
Talonul de pensie, schimbare radicală începând cu 9 aprilie. Toți pensionarii din România trebuie să știe

Începând din acest weekend, mai exact din 9 aprilie, intră în vigoare o prevedere importantă care îi interesează pe mulți pensionari, întrucât talonul de pensie se schimbă. Pensionarii militari, vor putea primi talonul de pensie prin mijloace electronice.

Schimbare radicală începând din 9 aprilie

Astfel, pensionarii militari, vor putea primi talonul de pensie prin mijloace electronice, fie prin e-mail, fie prin portalul fiecărei case sectoriale de pensii. Modificarea se regăsește în cuprinsul unei legi ce se va aplica începând de duminică.

Mai mult, pensionarii militari vor putea primi talonul de pensie și la o altă adresă decât cea principală din buletin, așa cum se întâmplă acum.

Prin Legea 79/2023, care va intra în vigoare pe 9 aprilie, se vizează modificarea legislației privind pensiile militare de stat, respectiv a Legii 223/2015. Adică, pentru a uniformiza modul în care li se transmit pensionarilor din țara noastră taloanele de pensie, s-a stabilit ca, alături de pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum prevede acum Legea pensiilor nr. 263/2010, și pensionarii militari să poată primi talonul de pensie la reședință, nu doar la domiciliu, ca în prezent.

Cum ieși la pensie anticipat în România, cu cinci ani mai devreme fără penalizări toți românii trebuie să știe

Practic, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat stabilește acum că taloanele de pensii se transmit lunar doar “la domiciliul beneficiarilor din România”, scrie Capital.ro.

Conform Codului civil „domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”.

Talonul în format electronic are același efect juridice precum talonul tipărit

Mai mult, așa cum se prevede prin legea apărută recent, pensionarii militari vor putea cere ca taloanele de pensie să le fie transmise și prin mijloace electronice de comunicare. Adică cei ce primesc pensia în cont curent sau în cont de card vor putea opta pentru transmiterea talonului de pensie “pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale”.

Nu în ultimul rând, talonul de pensie transmis în format electronic va avea aceleași efecte juridice precum talonul tipărit, transmis la domiciliu sau reședință.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...