Schimbare majoră pentru mii și mii de pensionari. E vorba despre taloanele de pensie, urmează votul la Senat

Andra Daoud 17.01.2022, 15:12
Schimbare majoră pentru mii și mii de pensionari. E vorba despre taloanele de pensie, urmează votul la Senat

Taloanele de pensie ar putea fi emise în format electronic și pentru pensionarii militari, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. În plus, talonul ar putea fi trimis și la o altă adresă decât cea din buletin, cum se întâmplă acum. De ce vor autoritățile să modifice Legea Pensiilor și când ar putea intra în vigoare schimbarea.

Schimbare majoră pentru mii și mii de pensionari

La câteva luni de când pensionarii din sistemul public de pensii au posibilitatea de a primi taloanele de pensii în format electronic, și pensionarii militari le-ar putea primi în același mod. Senatorii dezbat un proiect legislativ care presupune ca taloanele de pensii ale pensionarilor militari să poată fi emise prin mijloace electronice, cum ar fi e-mail-ul sau portalul caselor sectoriale de pensii.

Proiectul vizează modificarea Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat. Politicienii își doresc să uniformizeze felul în care pensionarii români primesc taloanele de pensie, iar pentru a face acest lucru au pregătit câteva modificări. Pe lângă taloanele emise electronic, pensionarii militari ar putea avea posibilitatea de a le primi pe acestea la adresa de reședință, care poate fi diferită de cea din buletin.

În prezent, legea spune că taloanele pentru pensiile militare de stat se transmit lunar doar la domiciliul beneficiarilor din România, adică adresa din cartea de identitate.

Schimbare majoră pentru mii și mii de pensionari. E vorba despre taloanele de pensie, urmează votul la Senat
Taloanele de pensie ar putea fi transmise în format electronic

Talonul de pensie va putea fi primit prin e-mail sau în contul online

Pentru a simplifica procesul de distribuire a taloanelor de pensie, statul vrea ca acestea să poată fi transmise online și pentru pensionarii din sistemul militar. Sunt persoane care primesc pensia în contul bancar, pe card, motiv pentru care ar fi mai simplu să primească și talonul în format electronic.

Potrivit proiectului de lege, talonul va putea fi transmis prin e-mail sau în contul online deschis în portalul caselor sectoriale de pensii. Talonul transmis în format electronic ar avea aceeași valoare juridică precum cel tipărit, pe care pensionarii îl primesc în format fizic. În plus, instituțiile și autoritățile statului trebuie să recunoască documentul electronic și nu vor putea să condiționeze furnizarea de informații sau servicii de existența talonului în format tipărit.

În ultimele luni, pensionarii din România care primesc venitul lunar într-un cont bancar au putut opta pentru ca talonul de pensie să le fie transmis în format electronic. Pentru ca măsura să se poată aplica efectiv, este nevoie să se modifice normele de aplicare a Legii Pensiilor.

Proiectul de lege se află, deocamdată, în dezbatere în Senat. Pentru a fi adoptat, acesta trebuie să primească vot favorabil din partea ambelor camere ale Parlamentului, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

 

Urmăriți Impact.ro și pe