Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, semnificație și tradiții. Ce este interzis să faci?

Emanuela Pană 28.08.2023, 16:24
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, semnificație și tradiții. Ce este interzis să faci?

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este sărbătoarea care încheie anul bisericesc, potrivit calendarului ortodox. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe și este prăznuită în fiecare an la aceeași dată. Află care este semnificația sărbătorii, dar și tradițiile asociate zilei de 29 august.  

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, semnificație 

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, la 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare din cursul anului bisericesc (noul an bisericesc începe la 1 septembrie). Ziua în care a fost tăiat capul sfântului este considerată zi de post și rugăciune, potrivit tradițiilor creștine. 

Din Evanghelie aflăm că Sfântul Ioan a fost ucis prin decapitare, la ordinul regelui Irod, care s-a lăsat ispitit de soția sa și de fiica acesteia (Irodiada și Salomeea). Capul lui Irod a avut o istorie aparte, după tradiția Bisericii. Se crede că acesta a fost de trei ori pierdut și tot de trei ori aflat. 

Ziua în care este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este asemănată cu Vinerea Patimilor și se spune că așa cum postesc creștinii în fiecare zi de vineri, ca zi a răstignirii, așa se cuvine să postească și în această zi. 

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare etimologică, la fel cum sunt și Adormirea Maicii Domnului sau Schimbarea la Față a Domnului. Din acest motiv, Biserica a rânduit ca cele trei sărbători să fie cinstite în luna august.  

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce trebuie să faci neapărat azi? Puţini credincioşi ştiu

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, tradiții și obiceiuri 

În ziua praznicului, zi de post și rugăciune, credincioșii păstrează câteva tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot anul. Marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, sărbătoarea vine cu o serie de interdicții și rânduieli din vechime. Se spune că cei ce nu respectă aceste reguli vor fi aspru pedepsiți.  

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2023
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2023, traditii si obiceiuri
  • Pe 29 august, creștinii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a se ruga pentru sufletele celor adormiți; 
  • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023 se ține post aspru, indiferent de ziua în care pică sărbătoarea; 
  • În popor se vorbea și despre începerea unui post, numit ”de la cruce până la cruce”, care ținea până pe 14 septembrie (de Înălțarea Sfintei Cruci), post neconsemnat în calendarul creștin. Acesta avea rolul de a-i curăța pe cei ce săvârșiseră omoruri sau alte păcate grele; 
  • În ziua praznicului se dau de pomană bucate pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.  

Ce este interzis în ziua praznicului?  

  • Pe 29 august, când Biserica prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii nu au voie să consume lapte, ouă, brânză și produse de origine animală; 
  • În popor, există credința că în ziua praznicului nu este bine să se utilizeze cuțitul, fapt pentru care totul se rupe cu mâna. De asemenea, nu se lucrează cu obiecte ascuțite, fapt ce-i vizează mai ales pe cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului; 
  • În ziua praznicului nu se toacă și nu se mănâncă varză, deoarece ”sfântului de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”; 
  • În popor mai este întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă (pepenele, de pildă, nu se consumă în această zi). Acest obicei nu are însă legătură cu Sfânta Scriptură sau Sfânta Tradiție, fapt pentru care nu trebuie respectat cu strictețe; 
  • În această zi, tradiția cere să nu se consume vin roșu și nici alimente şi mâncăruri gătite care au aceeaşi culoare, în memoria sângelui vărsat de sfânt. 

Vezi și: Calendar ortodox august 2023. Sărbători cu cruce roșie, post și zile cu dezlegare la pește

Rugăciune de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023 

Potrivit preoților, este bine ca rugăciunea din rândurile de mai jos să fie notată pe o foaie și purtată tot timpul în geantă. Ea trebuie rostită nouă zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor.  

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de prorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. 

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatătlui tău s-a pecetluit. 

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.  

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. 

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii. 

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât proroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.  

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...