Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce trebuie să faci neapărat azi. Puţini credincioşi ştiu

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 29.08.2021, 08:08
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce trebuie să faci neapărat azi. Puţini credincioşi ştiu

În fiecare an, la data de 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este una dintre sărbătorile importante ale creștinilor motiv pentru care, dincolo de regulile Bisericii, se remarcă și o serie de tradiții populare. Iar acest fapt se datorează rolului pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a avut pentru credincioși. Puțini români știu însă ce trebuie să faci neapărat azi, conform credinței creștine, la ultimul praznic al anului bisericesc, care începe pe 1 septembrie.

Ce trebuie să faci neapărat azi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Credincioșii creștini celebrează în data de 29 august, în fiecare an, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare importantă mai cu seamă pentru că Sfântul Ioan Botezătorul este considerat a fi una dintre figurile centrale ale creștinismului. El este considerat cel mai important dintre proroci pentru că face legătura între Vechiul și Noul Testament. De asemenea, i se mai spune și Înaintemergătorul pentru că este cel care a pregătit oamenii pentru primirea lui Iisus. Fiind o sărbătoare mare, iată ce trebuie să faci azi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Deși este considerată o sărbătoare, ca multe altele din calendarul creștin, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul se numără printre praznicele la care credincioșii trebuie să țină post. Pe de o parte pentru că, potrivit Noului Testament, Irod, în timpul ospățului său, a cerut ca Salomeea să îi danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul. Pe de altă parte, ziua de post este considerată semn al retrăirii vieții înfrânate a lui Ioan Botezătorul. De asemenea, sărbătoarea este considerată a fi o prefigurare a vinerii Patimilor, la fel ca postul din zilele de vineri, care amintesc de ziua răstignirii.

Tradiții și superstiții. Când mai este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, de-a lungul anului

De această sărbătoare creștină sunt legate însă o serie de tradiții și superstiții. Astfel, dincolo de postul negru sau aspru, în ziua de 29 august se duc la Biserică pentru a fi sfințite pere, castraveți și struguri. Fructele se împart apoi celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Acestea sunt dăruite în amintirea sufletelor plecate dintre noi, în timp ce strugurii și pâinea caldă reprezintă simboluri pentru bunăstarea familiei, liniște în casă și spor. Totodată, o superstiție este legată de consum de vin roșu, care este interzis deoarece este asociat cu sângele Botezătorului.

Una dintre cele mai importante sărbători care îl au în prim-plan pe Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuită de Biserică pe data de 7 ianuarie, când acesta L-a botezat pe Iisus în râul Iordan. De asemenea, pe 23 septembrie se celebrează zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 24 iunie este ziua naşterii şi pe 29 august ziua morţii sale.

Ce trebuie să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut din părinții Elisabeta și preotul Zaharia, aceștia fiind rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana. Cel care i-a vestit lui Zaharia că soția sa va naște un fiu, la momentul bătrâneții, urmând să se cheme Ioan, a fost chiar Arhanghelul Gavriil. Pentru că preotul Zaharia nu a crezut această profeție, el a rămas mut când soția sa a născut.

Viața Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost una simplă. Acesta obișnuia să poarte o haină din păr de cămilă, hrănindu-se cu miere sălbatică și lăcuste. El s-a retras în deșertul Bethabara, în rugăciune şi meditaţie. În anul 26, Sfântul Ioan Botezătorul a început să boteze şi să propovăduiască venirea lui Iisus, motiv pentru care este supranumit şi Înaintemergătorul.

Ceea ce a rămas ca moment culminant în viața sa a fost întâlnirea cu Iisus Hristos, pe care l-a botezat în râul Iordan, în prezența Sfântului Duh. El propovăduia îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna conviețuire, predicile sale având un caracter moral. Sfântul Ioan Botezătorul a fost încarcerat de Regele Irod, după ce l-a acuzat pe acesta de incest și a fost ulterior decapitat, la cererea soţiei şi a fiicei lui Irod.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...