Sute de mii de români, în stradă. Ce se întâmplă cu locurile lor de muncă

Stan Filon 10.11.2020, 12:22
Sute de mii de români, în stradă. Ce se întâmplă cu locurile lor de muncă

Sărbătorile de iarnă vor fi triste pentru cel puțin de 100 de mii de oameni, care vor rămâne fără un loc de muncă, până la finalul anului. Cifrele îngrozitoare vin chiar din domeniul restaurantelor, grav afectat de restricțiile impuse în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. 

100 de mii de angajați în domeniul HoReCa își vor pierde locurile de muncă, până la finalul anului

Așadar, domeniul HoReCa va pierde jumătate dintre angajați, în urma restricțiilor impuse de guvern în lupta împotriva noului virus, după cum au declarat pentru Agerpres Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt al Alianţei pentru Turism (ApT), şi Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Într-o conferinţă de presă organizată luni pe tema situaţiei grave a sectorului HoReCa, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, organizaţie – umbrelă a patronatelor din HoReCa, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de pandemie.

100 de mii de angajati in domeniul HoReCa isi vor pierde locurile de munca
100 de mii de angajati in domeniul HoReCa isi vor pierde locurile de munca

Domeniul HoReCa, cel mai afectat de restricțiile luate în lupta cu coronaviusul

„Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile. Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi”, a declarat Dragoş Anastasiu.

”Și-a pierdut lumea speranța”

Întrebat ulterior dacă acest calcul indică peste 100.000 de locuri de muncă pierdute, Dragoş Anastasiu a confirmat cifra. „Aşa pare. Dacă o industrie scade într-un an de zile cu să zicem 65%, la hoteluri chiar cu mai mult, la restaurante ceva mai puţin, atunci din ce să plăteşti oamenii? Nu ştiu din ce.

Măsurile care au venit – şomajul tehnic, sprijinul de 41,5%, acestea au ajutat pentru menţinerea locurilor de muncă, dar acum? Când şi-a pierdut lumea speranţa? Când până în aprilie anul viitor este pierdere de speranţă totală? Sunt şase luni! Ce faci? Mi-e teamă că vom vedea… vom fi şi văzut în ultimele două săptămâni o accelerare a şomajului. Acestea sunt deducţii logice. Din păcate suntem în ţara în care nu ne bazăm pe cifre care vin rapid, ele vin târziu”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, Dragoş Anastasiu, a precizat că pierderile înregistrate în domeniul HoReCa în acest an se ridică la 3 miliarde de euro. „Direct şi indirect, turismul înseamnă 5,7% din PIB. Apreciem industria noastră în momentul anului 2019 undeva la 5 miliarde de euro şi plecăm de la premiza că vom termina undeva sub 50% în acest an. Discutăm despre o pierdere de vreo 3 miliarde de euro a acestei industrii în acest an, ceea ce este distrugător”, a menţionat Dragoş Anastasiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...