Surpriză de proporții în ultimul sondaj CURS. Două partide urcă vertiginos în intenția de vot a românilor

Ana Anitoiu 27.03.2023, 13:21
Surpriză de proporții în ultimul sondaj CURS. Două partide urcă vertiginos în intenția de vot a românilor

Rezultatele celui mai recent sondaj CURS arată că, în mod surprinzător, două partide urcă vertiginos în intenția de vot a românilor, precum și ce cred aceștia despre rotația prim-miniștrilor ce a fost convenită de coaliția politică formată de PNL, PSD și UDMR și care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă.

Partidele ce urcă în intenția de vot a românilor

Conform rezultatelor celui mai recent sondaj CURS, partidul SOS România al Dianei Șoșoacă figurează cu 4% în clasamentul referitor la intenția de vot a românilor, în contextul în care 5% reprezintă necesarul pentru a atinge pragul electoral.

Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că UDMR ar trece din nou pragul, cu doar 5%, la el ca și PMP, în urma unei creșteri spectaculoase, în timp ce PU-SL ar figura cu 4%. PSD ar avea 33%, PNL 21%, AUR ar fi scăzut considerabil, la 16%, iar USR ar avea 9%.

În ce privește rotația premierilor convenită de coaliția PNL-PSD-UDMR, 11% din respondenți sunt de părere că aceasta va avea loc în mod cert, 38% că este posibil să se facă, iar 21% că este posibil să nu se facă și 9% că această rotație nu va fi realizată.

Cel mai recent sonda CURS a fost realizat în perioada 10 – 20 martie 2023 și a avut 1.105 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, din toată țara.

alegeri
Surpriză în rezultatele sondajului CURS referitor la intenția de vot a românilor 

Cele mai mari probleme ale românilor

În cadrul aceluiași sondaj au fost prezentate și cele mai mari probleme ale românilor. Din totalul respondenților, 93% susțin că sunt foarte afectați și afectați de creșterea prețurilor, 91% dintre ei se așteaptă ca în următoarele luni să se scumpească în continuare alimentele, iar 89% susțin că se așteaptă ca pe viitor să continue să crească prețurile la carburanți.

De asemenea, 86% dintre respondenți cred că se așteaptă să existe scumpiri ale energiei, în timp ce 85% susțin că se așteaptă ca în următoarele luni să crească costurile la întreținere.

Problemele referitoare la nivelul de trai, pensiile, salariile au fost semnalate ca importante de 30% dintre respondenți; criza economică sau financiară, de 21% dintre ei; iar prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei, de 17% dintre ei.

Sănătatea și pandemia figurează cu procentul de 8% în clasamentul problemelor cu care se confruntă românii, conform rezultatelor sondajului. Urmează: corupția, hoția (6%); educația (6%); războiul, armata, siguranța națională (5%); locurile de muncă (4%); instabilitatea, criza politică (2%).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...