Statul nu resimte criza economică: 250 de posturi noi la o agenție pentru investiții. USR: „Din cele 250 de posturi, 76 sunt pentru atașați economici cu grade diplomatice și pensie specială”

Gabriela del Pupo 16.01.2023, 17:02
Statul nu resimte criza economică: 250 de posturi noi la o agenție pentru investiții. USR: „Din cele 250 de posturi, 76 sunt pentru atașați economici cu grade diplomatice și pensie specială”

În plină criză economică ministerele fac restructurări la suprafață, avertizează USR. Un exemplu în acest sens: Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior care în teorie, a apărut prin reorganizarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, dar în practică sunt păstrate sinecurile din minister și apar altele noi, cu tot tacâmul: funcții, mașini la scară și pensii speciale. Agenția a apărut prin OUG 147/2022, printr-o așa-zisă reorganizare a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului și a fost pusă în coordonarea premierului Ciucă.

„Înțelegeți de ce PSD-PNL nu dorește desființarea pensiilor speciale?”

Prin reorganizare, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, deși pierde 207 posturi, care trec la Agenție, și i s-a diminuat activitatea, rămâne tot cu 5 secretari de stat. Agenția va avea și 43 de posturi nou-nouțe, ajungând la un total de 250 de posturi. Plus demnitarii – un președinte cu rang de secretar de stat, un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat, un secretar general și un secretar general adjunct – și cabinetele lor. Și, pentru ca risipa din banii publici să fie completă, Agenția va avea un parc auto de 125 de mașini. Adică, o mașină la doi angajați, transmit reprezentanții USR.

„Din cele 250 de posturi, 76 sunt pentru „atașați economici” cu grade diplomatice și pensie specială. Ca să vedeți cât de mult vor ei, de fapt, să desființeze pensiile speciale. Cine sunt acești atașați? Fiica unui fost șef de stat, consiliera unui ministru demis, alt consilier și naș de cununie pentru un ministru, fosta soție a unui viceprimar, fost director de cabinet al ministrului, fosta soție a unui deputat PSD și așa mai departe. Înțelegeți de ce PSD-PNL nu dorește desființarea pensiilor speciale?”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Ministrul Finantelor: Proiectul zero taxe pe venituri pe salariul minim nu se poate implementa
Claudiu Nasui

„PSD și PNL și-au împărțit ministerul în două, iar posturile au crescut în total la 864”

Având în vedere recentele creșteri de taxe și impozite dar și inflația care nu va cunoaște prea curând un trend descendent, o nouă structură susținută din banii de la bugetul de stat este o cheltuială suplimentară inutilă, care se realizează din banii contribuabililor, avertizează deputatul USR. La preluarea mandatului de ministru al Economiei, Claudiu Năsui a desființat 40 de posturi cu pensie specială aferente așa-zisei rețele de promovare turistică externă și a început reorganizarea ministerului, care ar fi tăiat, doar în prima etapă, 30% din totalul posturilor.

„Dar, ce să vedeți, PSD și PNL și-au împărțit ministerul în două, iar posturile au crescut în total la 864. Din 6 demnitari (un ministru și 5 secretari de stat), au ajuns la 11 (doi miniștri și 9 secretari de stat). Acum, posturile totale devin 907. Plus 13 demnitari (doi miniștri, 10 secretari de stat și un subsecretar de stat). La ele se adaugă cabinetele demnitarilor și posturile de înalți funcționari publici. Totul pentru a face același lucru pe care îl făceau până acum. Adică, mai nimic. În plină criză, avem cel mai umflat guvern, peste dublul demnitarilor primului guvern USL doar în ministere. Am atins un nou record de 1.280.000 de angajați la stat. Și tot înființează posturi și sinecuri. Cine plătește pentru toate aceste sinecuri? Nu ei. Ei doar încasează. Nota de plată ajunge la contribuabilii români, prin taxele pe care le-au crescut și prin inflația istorică”, arată Claudiu Năsui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...