Sunt sau nu suficiente gaze pentru la iarnă? Primarul Timișoarei acuză guvernul de minciună. „Noi n-am găsit”

Ana Anitoiu 31.08.2022, 21:14
Sunt sau nu suficiente gaze pentru la iarnă? Primarul Timișoarei acuză guvernul de minciună. „Noi n-am găsit”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, acuză Guvernul de minciună, deoarece acesta ar susține în mod fals că nu există probleme de aprovizionare cu gaze pentru la iarnă. Oficialul a declarat, miercuri, că nu există suficiente stocuri.

Primarul Timișoarei, despre problema gazelor

Dominic Fritz a spus că deși Guvernul susține că nu sunt probleme de aprovizionare cu gaz, de fapt, compania de termoficare a municipiului Timişoara, Colterm, are probleme în a găsi un furnizor pentru această iarnă, pentru că nu există suficiente stocuri de gaze.

„Guvernul a impus o plafonare a preţului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preţ plafonat. Motivul, precum poate îl ştiţi, este că Guvernul nu a plătit această diferenţă între preţul plafonat şi cel real. Am atras atenţia Guvernului şi parlamentarilor de Timiş despre această situaţie”, a spus Dominic Fritz, într-o conferință de presă.

Sunt sau nu suficiente gas pentru la iarna. Primarul Timisoarei acuza guvernul de minciuna
Dominic Fritz. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Primarul Timișoarei, despre utilizarea cărbunelui în loc de gaz

De asemenea, primarul Timișoarei a spus că, în prezent, Colterm poate să folosească şi cărbune, chiar dacă aceasta nu este o soluţie de viitor, şi că are deja un stoc mare pentru iarnă, de 30.000 de tone. Acest stoc este plătit, neexistând datorii curente.

„Vrem să creştem acest stoc la 50.000 de tone, cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat vreodată în iarnă. Dar, vreau să spun foarte clar, nu putem încălzi oraşul doar cu cărbune. Nici nu ar fi posibil. CET Centru funcţionează doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune”, a mai declarat Dominic Fritz.

Încercările de încheiere a unui contract pe termen lung au eșuat

Până acum, au eșuat toate încercările de a încheia un contract ferm pe termen lung cu furnizorii mari de gaze pe piaţă, până în aprilie anul viitor, inclusiv cu Romgaz, una dintre companiile deţinute de stat. Motivul invocat a fost faptul că există cantități insuficiente pe piață.

„Momentan Colterm a reuşit să înmagazineze gaz aşa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezintă doar aproximativ 10% din cât are nevoie Colterm la iarnă. În plus, a reuşit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulţi mici furnizori pentru încă 190.000 Mwh.

Însă, din cauza volatilităţii pieţei de energie, chiar şi în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru că nu există cantităţi de gaz pe piaţă. De aceea, temerile noastre sunt fondate.

Ca să intrăm liniştiţi în această iarnă este absolut crucial ca o companie mare de gaz să încheie un contract pentru toată perioada iernii. Din păcate, până acum am avut răspunsuri negative, inclusiv de la Romgaz – o companie de stat – cu argumentul că nu sunt cantităţi suficiente pe piaţă”, a adăugat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut un apel către Guvernul Ciucă să își îndeplinească promisiunile pe care le face și să se asigure că termoficarea centralizată din ţară nu va avea de suferit în această iarnă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...