Primarul Timișoarei solicită încă 130 de milioane de lei de la Guvern pentru căldură: „Pentru că în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul”

Ana Anitoiu 11.02.2022, 10:42
Primarul Timișoarei solicită încă 130 de milioane de lei de la Guvern pentru căldură: „Pentru că în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a cerut la finalul lunii ianuarie încă 130 de milioane de lei de la Guvern pentru căldură. Oficialul a precizat că întrucât în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul din Capitală, în timp ce ei stau în frig. Edilul a spus că situația este absurdă.

Primarul Timișoarei, despre problemele societății de termoficare

Dominic Fritz a spus că societatea de termoficare din Timișoara, Colterm, avea datorii de peste 300 de milioane de lei când a devenit el primar, iar municipalitatea garantase pentru o parte din această sumă. Primarul a precizat că a început să plătească, dar a contat prețul la gaz, care a explodat.

„De la începutul lunii ianuarie, Colterm a primit 65 de milioane de lei, din care doar 15 de la Guvern. Deci vorbim de primele cinci săptămâni ale anului. Într-un an normal, Colterm primea 65-70 de milioane de lei (din bugetul local, pe an, n.r.).

Deci unde o factură într-o iarnă grea era de 10-15 milioane de lei, acum e între 60 şi 80 de milioane de lei. Într-o asemenea situaţie, noi am dublat preţul şi pentru populaţie de la 1 ianuarie, ceea ce este nepopular, dar necesar”, a spus primarul.

Primarul Timisoarei solicita inca 130 de milioane de lei de la Guvern pentru caldura
Primarul Timisoarei a cerut mai multi bani pentru caldura

Primarul Timișoarei, despre ce cred locuitorii orașului în legătură cu dublarea facturilor

Edilul a adăugat că societatea Colterm a ajuns în această situație și pentru că preţul la gigacalorie nu a mai fost ajustat de un deceniu, în ciuda faptului că, în realitate, costul producţiei a tot crescut. El a spus și care crede că e părerea locuitorilor orașului despre dublarea facturilor.

„Diferenţa dintre ce a încasat Colterm şi costul real de producţie a fost acoperit ori prin datorii, ori prin subvenţie din partea primăriei. Dar nu poţi să dai 90% din bugetul local.

Am dublat şi subvenţia, şi preţul pentru oameni. Eu cred că majoritatea timişorenilor au înţeles. Evident că nu e o chestie îmbucurătoare pentru oamenii care simt creşterea costurilor, dar dacă compania moare, tot nu câştigăm nimic, pentru că e frig în casă. Nu putem să ignorăm această realitate economică.

Noi am început să refacem reţelele de termoficare, anul trecut am înlocuit 15 km de reţea, anul aceasta încă 15, prin care o să reducem pierderile. Toate aceste lucruri nu s-au făcut în ultimii 10 ani şi acum plătim preţul dur”, a adăugat primarul, potrivit News.ro.

Ce răspuns a primit primarul Timișoarei după ce a cerut încă 130 de milioane de lei pentru căldură

De asemenea, primarul Timișoarei a spus că deocamdată nu a primit niciun răspuns la solicitarea celor 130 de milioane de lei pentru căldură. Dominic Fritz a adăugat că se lucrează la o nouă ordonanţă de urgenţă ce ar da posibilitatea de alocare a unor sume de bani pentru mai multe municipii care n-au avut excedent bugetar la finalul anului.

Însă, orașul lui se află într-o încurcătură și de data aceasta. Potrivit primarului, Timișoara a avut excedent bugetar pentru că a pus niște bani deoparte, ca rezervă pentru facturile din luna ianuarie. Dominic Fritz a precizat că pentru a face această economie n-a plătit unele facturi din decembrie în valoare de 60 de milioane de lei, după care a cheltuit de trei ori excedentul, iar facturile tot nu sunt achitate.

Primarul Timișoarei, nemulțumit de contractul preferențial al Capitalei

Dominic Fritz a mai spus că este absurdă actuala situație în care timișorenii subvenţionează preţul din Bucureşti, în timp ce ei stau în frig. În timp ce în Capitală, unde există un contract preferențial, prețul la gaze este de 150 de lei megawatt pe oră, în Timișoara acesta a ajuns la 500 de lei.

„Dacă noi, la Colterm, am avea un contract cu 150 de lei megawatt pe oră, n-aţi auzi în veci de primarul Fritz plângându-se sau cerând bani şi n-aţi auzi nicio ştire de şcoli fără căldură. 150 de lei e mai scump decât iarna trecută, dar ar fi o creştere pe care o putem gestiona. Or, o creşterea de cinci ori nu poate fi gestionată de nimeni. Acolo unde vorbim de nevoi de bază, aşa cum este căldura, statul trebuie să se asigure că toţi românii au acces”, a adăugat el.

Primarul Timișoarei a mai spus că fără ajutor de la Guvern, municipalitatea nu mai face față. Mai multe școli din oraș sunt închise din cauza frigului din clase și zeci de mii de oameni suferă din cauza lipsei căldurii în locuințele lor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...