Sunt în joc miliardele de euro pentru Ungaria. UE nu are însă încredere în Budapesta

Mihnea Tălău 14.09.2022, 16:30
Sunt în joc miliardele de euro pentru Ungaria. UE nu are însă încredere în Budapesta

Uniunea Europeană va îngheța finanțarea pentru membrii care dăunează democrației, a declarat miercuri șefa executivă a clubului în discursul său politic anual, în timp ce legislatorii europeni au denunțat Ungaria, unde sunt în joc miliarde de euro.

Criticile UE negate de Budapesta

Executivul UE are termen până miercurea viitoare să propună tăierea fondurilor pentru Ungaria din cauza legilor sale privind achizițiile publice, pe care Bruxelles-ul le critică de mult timp pentru că alimentează corupția.
Forintul și obligațiunile ungare au slăbit miercuri după ce presa locală a relatat că Comisia Europeană ar putea propune sancțiuni financiare pentru Budapesta, scrie Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, neagă criticile UE, dar se află sub presiune pentru a asigura fonduri pentru economia sa aflată în dificultate. Budapesta a promis înființarea unei agenții anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

Discursul lui Viktor Orban in SUA. „Cine ma considera rasist sau antisemit sunt pur si simplu idioti”

Însă Comisia a fost prudentă. În UE există o mare neîncredere, după ani de certuri acerbe cu Orban în ceea ce privește drepturile migranților, ale homosexualilor și ale femeilor, precum și libertatea presei, a profesorilor și a instanțelor.

„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În fiecare zi”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața legislatorilor europeni, într-un discurs dominat de răspunsul Europei la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Von der Leyen a promis să oprească fluxul de fonduri europene către cei care subminează principiile democratice liberale.

„Aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fețele ei”, a spus ea, fără a numi în mod specific Ungaria.

Se pregătește tăierea unor fonduri pentru Ungaria

Un document al Comisiei din luna iulie arată că se pregătește să recomande tăierea unor fonduri pentru Ungaria din bugetul blocului 2021-27 în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro , în ceea ce ar fi primul caz de acest fel.

Țările UE ar avea la dispoziție până la trei luni pentru a decide. Orice reduceri s-ar adăuga la cele aproximativ 6 miliarde de euro din stimulentul economic separat COVID al blocului, destinat Ungariei, dar blocat de Comisie din cauza preocupărilor legate de corupție.

Ungaria a avut de departe cea mai mare pondere de nereguli din întregul bloc în ceea ce privește cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-19, potrivit agenției antifraudă a UE. Bruxelles-ul a solicitat transparență, concurență reală și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.

În timpul unei dezbateri care a urmat miercuri, deputații UE care vorbeau în numele majorității grupurilor politice din Cameră au adăugat critici la criticile privind bilanțul Ungariei în materie de stat de drept.

„Ungaria nu este deloc o democrație adevărată”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, o deputată franceză din partea Verzilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...